• Menu
  • Zoek
  • Login

Afscheid van een boegbeeld

De betonsector zal een belangrijke aanjager van innovatie moeten missen. Hans Köhne nam op 2 december afscheid met een feestelijk middagsymposium in het recent geopende Waterliniemuseum. Het gaf een goede indruk van wat hij voor de sector heeft betekend.


Afscheid-Hans---portretfotoOp 2 december 2015 nam Hans Köhne afscheid van de cement- en betonwereld.

Hans Köhne, marketingcommunicatiemanager bij het Cement&BetonCentrum, was initiatiefnemer en aanjager van diverse projecten. Innovatie en duurzaamheid waren daarbij twee belangrijke kernbegrippen. De kracht van Köhne zat hem in het bij elkaar brengen van partijen. Zijn motto was dan ook: 'gesloten beurzen, open source'. Op die manier wist hij een breed draagvlak te creëren, zo benadrukte André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum.
Hoewel de projecten soms wat extreem leken, waren ze er volgens Köhne zelf puur op gericht de sector verder te krijgen. Om dat te onderbouwen had hij anderen uitgenodigd een toelichting te geven op een aantal van die projecten.

Projecten

Toine van Casteren van BAS ging in op de mogelijkheden van het hoogwaardig hergebruik van beton. Hij onderstreepte het belang van circulair ontwerpen en handelen. Er is nog wel een lange weg te gaan. Zo moeten inkopers zich in de ogen van Casteren opstellen als value chain manager. Daar is wel voorlichting en opleiding voor nodig.
De waarde van beton voor een duurzame samenleving speelt ook op het energetische vlak. Dirk Muller van Thermo Actief Benelux gaf een presentatie over thermisch actief beton en de mogelijkheid om betonmassa te gebruiken bij het verwarmen en koelen en zo het energieverbruik te reduceren.

Afscheid Hans @bureaubakkerInitiatiefnemer en uitvoerder voor uiteenlopende projecten (foto: bureaubakker)

Een van de projecten waarmee Köhne zich tot het laatste moment bezighield was Warmbeton, het concept waarbij door toepassing van ultra-lichtbeton thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd. Siebe Bakker blikte terug op de lange aanloop. De vervaardiging van een proefstuk tijdens het symposium door Richard Giesen (Cementbouw) en Niels van der Hulst (Geelen Beton) was tekenend voor de rol van Köhne bij de diverse projecten. Die was bijzonder actief, niet alleen als denker maar ook als doener. Niet zelden droeg Köhne een belangrijk steentje bij in de daadwerkelijke realisatie.

Van de innovatie 3D-betonprinten zal Köhne de belangrijkste ontwikkeling niet meer meemaken. Want uit het verhaal van promovendus Rob Wolfs van de TU/e bleek wel dat deze ontwikkeling zich pas in de beginstadium bevindt.

Communicatie

Naast innovatie was ook communicatie een van Köhnes belangrijkste speerpunten, met als laatste wapenfeit het kennisplatform over architectuur in beton Tektoniek. Dit zal worden voortgezet door zijn collega Coen Smets.

De verschillende lezingen gaven een goed beeld van de projecten waarvoor Köhne zich heeft ingezet. Overigens lang geen compleet beeld, want zijn inspanningen op het gebied van UHSB, staalvezelbeton, Concrete Design Competion en de Casestudies Prefab Beton werden nog niet eens genoemd.

Afscheid-Hans---BouwprijsIn 2009 nam Hans de Nederlandse Bouwprijs in ontvangst voor de Casestudies Prefab Beton.


(Bron: CementOnline.nl)

Een overzicht van projecten die dankzij de niet-aflatende inzet van Hans tot stand kwamen:

Tektoniek

Concrete Design Competition

Casestudies Prefab Beton

Schoonbeton

UHSB

Vezelbeton

Thermisch actief beton

Warmbeton

3D-betonprinten

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn