• Menu
  • Zoek
  • Login

Fietspad aangesloten op stadsverwarming

In Ede is een prefab betonnen fietspad in gebruik genomen dat is aangesloten op het stadswarmtenet. Dat moet strooien in de winter overbodig maken, aldus Fietsberaad CROW.

Duurzaam-fietspad-EasypathDuurzaam verwarmd fietspad met restwarmte van het warmtenet

De warmte voor het fietspad komt van het ondergrondse warmtenet dat in een groot deel van Ede is aangelegd. De warmte gaat via leidingen naar woningen en bedrijfspanden. Het fietspad, van de rotonde op de Tooroplaan tot aan de Reehorsterweg, reageert via sensoren op kou en houdt zichzelf zo op temperatuur. Komende winter zal worden bekeken of het systeem in de praktijk voldoet.

Onderzoek

Studenten ICT van ROC A12 onderzoeken wat de meest efficiënte afstelling is om het fietspad opgewarmd te houden. Zij ontvangen gegevens van Meteo Group in Wageningen. Daarnaast krijgen de studenten ondersteuning van Easypath, ontwerper van het systeem, en het Warmtebedrijf Ede . Het fietspad is mede door de provincie Gelderland gefinancierd.

Verwarmd fietspad Wageningen

Eerder al beproefde Easypath het concept van het verwarmde fietspad op proef in Wageningen. De verwarming heeft daar plaats door warmte-koude opslag en zonne-energie. Die proef loopt nog.

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn