• Menu
  • Zoek
  • Login

Op weg naar CO2 neutraal cement

Cement is een basisgrondstof van beton, een van de belangrijkste materialen in de bouwsector. Bij de productie van cement komt CO2 vrij. Ongeveer 5% van de CO2 die wereldwijd in de atmosfeer terecht komt door toedoen van de mens, is afkomstig van de cementindustrie. In Nederland is dat overigens niet meer dan 1% en daarmee is Nederland wereldwijd koploper met het verlagen van de CO2-footprint van cement.

Lixhe-cement-plant-mg-5847-600x400CBR-cementfabriek in Lixhe

Om de milieuprestaties te verbeteren is de koolstofdioxide-uitstoot van de productieprocessen in de cementindustrie al met succes verminderd. Toch moeten op grote schaal technologieën worden ontwikkeld voor het afvangen van koolstofdioxide om een bijdrage te leveren aan het bereiken van de EU-doelstelling om tegen 2050 tot 80% uitstootvermindering te komen.

Zuiver CO2

LEILAC (Low Emissions Intensity Lime And Cement) is zo'n revolutionair research- en innovatieproject van de Europese cement- en kalkindustrie. Doel is de koolstofdioxide-uitstoot drastisch in te perken door in het ovenproces een scheiding aan te brengen tussen de CO2-uitstoot van het verbrandingsproces van meest CO2-neutrale brandstoffen, en de productie van zuiver CO2 door decarbonatatie van de kalksteen. Voor het geproduceerde zuivere CO2 zijn tal van nuttige toepassingen in ontwikkeling.

Demonstratie-installatie Lixhe

Op het terrein van HeidelbergCement-dochter CBR in het Belgische Lixhe wordt een demonstratie-installatie gebouwd waarbij de komende jaren fundamenteel onderzoek wordt gedaan naar de procesvereisten en -prestaties om aan te tonen dat de technologie voldoende adequaat en betrouwbaar werkt met het oog op opschaling naar volwaardig operationeel gebruik.

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn