• Menu
  • Zoek
  • Login

Proefwand Warmbeton onderscheidend in textuur

Donderdag 5 november 2015 is de proefwand Warmbeton ontkist. Ondanks de lastige verwerkbaarheid bij het storten bleek de wand toch volledig te zijn gevuld, ook onder de grote raamsparingen.

warmbeton1a

Verrassend positief is de typische textuur van het betonoppervlak die laat zien dat het betonmengsel niet volledig verdicht kan worden. Hier en daar leidt dat wel tot ongewenste afwijkingen; daar zal het mengselontwerp nog op verbeterd moeten worden. De 7-daagse druksterkte bereikte een waarde van ruim 8 N/mm2; naar verwachting zal de 28-daagse druksterkte dicht bij de 10 N/mm2 komen. En dat was ook de streefwaarde.

 

Warmteontwikkeling

Minstens zo belangrijk is de warmteontwikkeling tijdens het verhardingsproces. Deze is nauwkeurig gevolgd met de Concremote sensoren. De maximum temperatuur in het hart van de hoek bedroeg 55 graden. Dat bewijst dat we dit kritische aspect onder controle hebben. Hulde aan de betontechnologen van de betonlaboratoria van ENCI en Cementbouw.

 

vorige

 

Nabehandeling

Zeer binnenkort zal de helft van de proefwand worden behandeld met een nanocoating die het betonoppervlak waterafstotend maakt. Deze maatregel dient twee doelen. Als eerste zal de uitdrogingskrimp worden vertraagd en beperkt wat het risico op krimpscheurvorming doet afnemen. En als tweede zal hierdoor hinderlijke verwering en vervuiling geen kans krijgen.

 

Meer over Warmbeton

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn