• Menu
  • Zoek
  • Login

Tektoniek-lezing over optimalisatie van textielgevormd beton

Op dinsdag 7 april wordt het eerste Tektoniek-evenement gehouden op de TU Delft. Een dubbellezing. Diederik Veenendaal gaat in op recente ontwikkelingen in de optimalisatie van textielgevormde betonconstructies. Daarvoor vergelijkt Rob Nijsse de materiaaltechnische resultaten en toepassingsmogelijkheden van beton en glas. De lezingen zijn speciaal bedoeld voor (toekomstige) architecten en constructief ontwerpers.

Flyer Tektoniek lezing

Optimalisatie van textielgevormde betonconstructies

Diederik Veenendaal – BLOCK Research Group, ETH Zürich 

Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om bouwelementen en gehele constructies mechanisch te optimaliseren. De uitdaging ligt met name in de maakbaarheid van de resultaten; veelal complexe, organische vormen. Textielmallen vormen een mogelijke oplossing. Diederik Veenendaal gaat aan de hand van NEST HiLo, een experimenteel project in Zwitserland, in op de optimalisatie van textielgevormde liggers en schaalconstructies.

 

Beton en glas, vriend of vijand?

Rob Nijsse – hoogleraar Structural Design TU Delft / ABT

Materiaaltechnisch zijn glas en beton gelijkwaardig. Beide opgebouwd uit siliciummoleculen, goed onder druk, beduidend minder onder trek. Recent zijn glazen kolommen, glazen bakstenen en gekromde glasplaten beproefd. Rob Nijsse laat zien hoe de resultaten en toepassingsmogelijkheden zich verhouden tot beton.

 

Locatie

TU Delft, BK City (bouwkundegebouw), Oost Serre
Aanvang lezingen: 17.30 uur. Inloop vanaf 17.00 uur.

De toegang is gratis.

 

Tektoniek-workshop

De lezingen op dinsdagavond maken deel uit van een vierdaagse hands-on betonworkshop voor zowel studenten Architectuur als Civiele Techniek. Van 7 tot en met 10 april maken zij intensief kennis met beton in relatie tot fabric formwork (textiel bekistingstechnieken) en Evolutionary Structural Optimization (ESO) - het weglaten van materiaal daar waar constructief niet nodig. In groepjes leren studenten van elkaar en doen zij experimenteel onderzoek naar vormgeving, texturen, patronen, productiemethoden en de krachtswerking van textielmallen. Het hele ontwerp- en maakproces wordt doorlopen. Na vier dagen weten de studenten precies hoe beton ruikt, voelt en proeft!

 

Support

De Tektoniek-workshop wordt ondersteund door:
Cement&BetonCentrum
bureaubakker
TU Delft
Weber Beamix

 

PDF icoonFlyer Tektoniek lezing

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn