Terugluistertip: BNR Nieuwsradio over Catharinabrug
BNR Nieuwsradio besteedde in het programma Bouwmeesters van woensdag 24 augustus aandacht aan de superslanke Catharinabrug, de ontwikkelingen met ultra-hogesterktebeton (UHSB) en waarom het innovatieve beton ideaal is in binnensteden.
Coen Smets (Cement&BetonCentrum) schoof aan als een van de gasten. De uitzending is in zijn geheel terug te luisteren.
Opening Catharinabrug
Op donderdag 25 augustus 2016 werd in het centrum van Leiden de nieuwe Catharinabrug geopend. Met ruim 36 meter lang, 6 meter breed en slechts 27,5 centimeter dik is de fiets- en voetgangersbrug de langste en slankste betonnen brug in Nederland. Dit is mogelijk dankzij ultra-hogesterktebeton (UHSB), een nieuwe innovatieve betonsoort die ook in ons land steeds vaker wordt toegepast.
Foto: Gerda van Ekris i.o.v. Hi-Con NL
Zeer lange levensduur
UHSB is weliswaar duurder dan regulier beton, maar er is veel slanker mee te construeren. Dat betekent dat er veel minder beton nodig is. Bovendien is het beton door de extreem hoge dichtheid extra goed bestand tegen vocht, vuil en zouten. Dat garandeert een zeer lange levensduur en weinig onderhoud. Zo is UHSB uiteindelijk vaak goedkoper dan gewoon beton.
Eeuwenoude traditie
Dat deze innovatie uitgerekend in de historische Leidse binnenstad wordt toegepast, is allesbehalve tegenstrijdig. Juist op plekken waar weinig ruimte is, biedt UHSB uitkomst voor slanke, maar tegelijkertijd robuuste oplossingen. In het geval van de Catharinabrug levert dat een grotere doorvaarhoogte op voor plezierboten en een comfortabele helling voor voetgangers en fietsers. Het is overigens niet de eerste innovatieve brug in Leiden. Sterker nog: bijna alle keren dat er in de afgelopen eeuwen een brug moest worden geplaatst of vervangen, is gekozen voor een in die tijd vooruitstrevende oplossing. Wat dat betreft houdt Leiden met deze nieuwe betonsoort vast aan een eeuwenoude traditie.
Projectpartners
- Gemeente Leiden (opdrachtgever)
- DP6 architectuurstudio (architect)
- Pieters Bouwtechniek (constructeur)
- Hi-Con Nederland / Bruil (leverancier UHSB)
- Gebr. Schouls (aannemer)
Topologisch ontwerpen: ontwerp en engineering in één
De contouren van een geheel nieuwe wijze van engineering en bouwen worden steeds meer zichtbaar: het zogeheten topologisch ontwerpen. Ontwerpprocessen vinden niet meer plaats op de schetsrol, maar worden geprogrammeerd en uitgevoerd door de computer.
Tektoniek is het kennisnetwerk voor architectuur in beton. Via lezingen, projectbezoeken, workshops en online communicatie wordt informatie, inspiratie en ondersteuning geboden aan architecten, constructief ontwerpers, bouwkundig adviseurs en producenten.