• Menu
  • Zoek
  • Login

Beton en Milieu

Duurzame betonontwikkelingen

Beton en milieu


Milieu is een breed begrip. Voor de een heeft milieu te maken met de fauna in de natuur. Een ander ziet misschien rokende fabrieksschoorstenen of smeltende poolkappen voor zich.

Wat is het referentiekader als wij het hebben over milieu en duurzaam bouwen. 

vorige

Duurzaam Bouwen

Beton levert in allerlei toepassingen een bijdrage aan een duurzame ontwikkeling. Beton is van oudsher robuust, duurzaam, constructief veilig, brandveilig en economisch. De ontwikkelingen staan niet stil. Door intelligent gebruik te maken van het materiaal worden nieuwe kansen geschapen.

Voorbeeldprojecten duurzaam bouwen

Als partner van Duurzaam Gebouwd publiceren we regelmatig actuele projectvoorbeelden in hun magazine en op hun website. Deze documentatie inspireert, motiveert en stimuleert tot het intelligent toepassen van beton. Uiteindelijk doel is het behalen van een voorbeeldige prestatie op het gebied van duurzaam bouwen.

In 2013/2014 organiseert het Cement&BetonCentrum regionale praktijkseminars onder de titel Duurzaam bouwen met beton, altijd in een aansprekend gebouw met inspirerende sprekers. 

Cement, beton en CO2

Bij de productie van cement komt CO2 vrij. Ongeveer 5% van de CO2 die wereldwijd in de atmosfeer terecht komt door toedoen van de mens is afkomstig van de cementindustrie. In Nederland is dat niet meer dan 1%. Nederland is met het verlagen van de CO2-footprint van cement wereldwijd koploper. Hoe kan dat nou?

Milieugegevens cement

In de Nationale Milieudatabase is een tabel met cijfers opgenomen die gebruikt worden bij het uitvoeren van milieukundige levenscyclusanalyses (LCA's) voor bouwmaterialen, meer in het bijzonder voor cement zoals dat in Nederland op de markt wordt gebracht.

Daarnaast is er een Europese database beschikbaar, de Cement EPD (Environmental Product Declarations for Cement), inclusief data voor een gemiddeld Europees portlandcement volgens deze standaard.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

#duurzaambeton – trending topics

beeld bij persberichtDoor zijn veelzijdigheid biedt beton vele mogelijkheden voor duurzaam bouwen, maar dat maakt het ook complex. Hoog tijd voor een helder overzicht voor alle partijen die duurzaam willen bouwen. Uiteraard met beton!

   #duurzaambeton - trending topics