• Menu
  • Zoek
  • Login

Duurzaam bouwen

Durability en sustainability

Duurzaamheid als ontwerpcriterium voor beton


Op 28 oktober 2014 presenteerde Stufib/Stutech-studiecel 63/23 haar eindrapport over de duurzaamheidsaspecten van betonconstructies, uitgedrukt in CO2. Belangrijkste resultaat van het rapport is dat het aangeeft welke basisopties de moeite waard zijn om als constructeur, ontwerper en betontechnoloog mee aan de slag te gaan in het ontwerpproces om de carbon footprint van het beton te reduceren (op het niveau van de kubieke meter, het betonproduct, de constructie en/of het constructie-onderdeel). Het studierapport vormt de verbindende schakel tussen de ontwerptool Groen Beton en de Green Deal Verduurzaming Betonketen.

Orion Wageningen (bron Ector Hoogstad)Met welke basisopties gaat de constructeur, ontwerper en betontechnoloog aan de slag in het ontwerpproces om de carbon footprint van beton te reduceren (foto: Ector Hoogstad)

Carbon footprint

Steeds vaker vragen opdrachtgevers om de carbon footprint van constructies en zelfs van hele bouwwerken. De bouwvergunningverlener eist deze informatie krachtens Bouwbesluit artikel 5.9. Hoe gaan we daar als betonconstructeurs mee om? Hoe genereren we de verlangde informatie en hoe moeten we die informatie duiden? En als we dat weten, hoe kunnen we onszelf dan eventueel nog verbeteren?

Er zijn drie groepen van basisopties geformuleerd; basisopties die bijna altijd een verbetering inhouden, basisopties die altijd in beschouwing moeten worden genomen en basisopties die in het algemeen niet interessant zijn om de CFP en de MKI te verlagen.

Het rapport van de studiecel 63/23 is te bestellen bij de secretariaten van Stufib en Stutech

De Ontwerptool Groen Beton is te verkrijgen via de Betonhuis-website.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

#duurzaambeton – trending topics

beeld bij persberichtDoor zijn veelzijdigheid biedt beton vele mogelijkheden voor duurzaam bouwen, maar dat maakt het ook complex. Hoog tijd voor een helder overzicht voor alle partijen die duurzaam willen bouwen. Uiteraard met beton!

   #duurzaambeton - trending topics