• Menu
  • Zoek
  • Login

Thermische massa

Energiebesparend, comfort verhogend

Thermische massa

Thermische massa is een term waarmee het thermisch accumulerend vermogen van massa wordt aangeduid, oftewel het vermogen om warmte en koude op te nemen, een periode vast te houden in het materiaal en later afhankelijk van de ruimtetemperatuur weer af te geven via het materiaal oppervlak. Het grote voordeel van de toepassing van beton in gebouwen is die grote thermische massa, wat leidt tot thermische stabiliteit. Dit bespaart energie en zorgt voor een meer comfortabel binnenklimaat voor gebruikers.

Nulenergiegebouwen

Nulenergiegebouwen zijn in de huidige praktijk al mogelijk en worden gebouwd. Aan deze scherpe eis kan alleen worden voldaan als tegelijk aan drie voorwaarden is voldaan:

• goede gebouwisolatie;

• goede binnenklimaatbeheersingsapparatuur;

• goede opslagmogelijkheden voor warmte en koude.

Met beton kan de architect/constructeur uitstekend inspelen op de behoefte aan zogenoemde ‘nulenergiegebouwen’. Hij krijgt er dan nog een paar andere voordelen van beton bij: thermische stabiliteit, duurzaamheid en kostenbesparing.

Grafiek_Energiegebruik_voor_verwarming_en_koeling

'Thermisch Actieve Gebouwen – Betonkernactivering in vloerconstructies'

Op dit moment is er een groot aantal thermisch actieve systemen op de markt, en zijn er nieuwe systemen in ontwikkeling. Doordat de ontwikkeling van thermisch actieve systemen de laatste jaren snel is gegaan, is de kennis sterk verspreid. Het boek 'Thermisch Actieve Gebouwen – Betonkernactivering in vloerconstructies' doet een poging de aanwezige kennis te bundelen en maakt een objectieve keuze voor een passend thermisch actief systeem mogelijk.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

#duurzaambeton – trending topics

beeld bij persberichtDoor zijn veelzijdigheid biedt beton vele mogelijkheden voor duurzaam bouwen, maar dat maakt het ook complex. Hoog tijd voor een helder overzicht voor alle partijen die duurzaam willen bouwen. Uiteraard met beton!

   #duurzaambeton - trending topics