• Menu
  • Zoek
  • Login

Innovaties

3D-betonprinten

Evenement 3D-betonprinten

Op 22 oktober 2015 gaf de TU-Eindhoven inzicht  in ambities en potenties van 3D-betonprinten. In het Auditorium van de TU/e werd een veelzijdig programma geboden rondom het 3D Concrete Printing (3DCP) project van de faculteit Bouwkunde. Thema van het evenement was ‘Ontwerpen en maken gaan samen / Merger of Design and Production’.  Het evenement omvatte presentaties, workshops en een marktplaats. Van de gelegenheid de 3D-betonprinter in actie te zien werd volop gebruik gemaakt. 

 

1 CC_Curve_House3D-betonprinten: ontwerpen en maken gaan samen

Prof. Theo Salet vatte de betekenis van 3DCP-project samen: “3D-betonprinten is meer dan een nieuwe maakmethode. Met 3D-betonprinten kan een nieuwe realiteit ontstaan waarin architectuur, constructie en productie vergaand worden geïntegreerd. Die toekomst zijn we nu aan het verkennen en proberen we dichterbij te halen”.

Promovendus Rob Wolfs voegt toe: “3D-betonprinten heeft de potentie het beeld en de positie van beton grondig te veranderen. 3D-betonprinten is ‘additive manufacturing’, materiaal alleen daar gebruiken waar het nodig is, niet meer en niet minder. Dat is ook van groot belang voor de positie van beton in duurzaam bouwen.”

 

Experimentele prototypen

Het evenement op 22 oktober was het eerste in een serie activiteiten die beoogt de hele keten van architecten, constructeurs, producenten en bouwers te betrekken bij het 3D-betonprinten. Deze eerste editie viel niet toevallig midden in de Dutch Design Week 2015, het programma was extra attractief voor ontwerpers. Er werden ontwerpvoorstellen gepresenteerd voor experimentele prototypen, ontwikkeld in een kleine ontwerpcompetitie met geselecteerde architectenbureaus.

Naast presentaties van Theo Salet en Rob Wolfs over het 3DCP-project waren er presentaties door Gregor Zimmermann, G.tecz, over ‘trending topics in high-tech concrete’ en door Fabio Gramazio, Gramazio Kohler Research Group, ETH Zürich, over ‘digital concrete fabrication’. In parallelle workshops werd dieper ingegaan op vorm, materiaal en techniek. Op de marktplaats waren de projectpartners aanwezig voor kennismaking en -deling.

 

Presentaties 3D-betonprinten

 

  

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn