• Menu
  • Zoek
  • Login

Warmbeton

Van laboratorium naar uitvoering

Proefwand Warmbeton gestort

Woensdag 28 oktober 2015 is bij Mebin Tilburg een proefwand Warmbeton gestort. Het is in feite de eerste toepassing van Warmbeton op praktijkschaal in Nederland.

 

Living Lab

De proefwand is een belangrijke stap in het proces dat moet leiden tot een Warmbeton paviljoen gebouwtje bij TU Eindhoven. Dat gebouwtje zal functioneren als een Living Lab. Door monitoring van zowel het binnenklimaat als het gebouw zelf moeten de prestaties worden vastgesteld op gebied van energieverbruik, constructieve degelijkheid, duurzaamheid, esthetica e.d.
Voordat dat onderzoeksgebouwtje gemaakt kan worden, moet de proefwand aantonen dat zowel het productieproces in de betonmortelcentrale als de uitvoering van Warmbeton op de bouwplaats beheersbaar zijn.

 

Internationale aandacht

De Nederlandse ontwikkeling van Warmbeton trekt internationale aandacht. De stortdag werd onder andere bijgewoond door onderzoekers van TU Stuttgart. Ook daar loopt een vergelijkbaar ontwikkelingsproject. Uitwisseling van informatie zal de ontwikkeling versnellen.

 

Proefwand Warmbeton onderscheidend in textuur

Donderdag 5 november  2015 is de proefwand Warmbeton ontkist. Ondanks de lastige verwerkbaarheid bij het storten bleek de wand toch volledig te zijn gevuld, ook onder de grote raamsparingen. Verrassend positief is de typische textuur van het betonoppervlak die laat zien dat het betonmengsel niet volledig verdicht kan worden. Hier en daar leidt dat wel tot ongewenste afwijkingen; daar zal het mengselontwerp nog op verbeterd moeten worden. De 7-daagse druksterkte bereikte een waarde van ruim 8 N/mm2; naar verwachting zal de 28-daagse druksterkte dicht bij de 10 N/mm2 komen. En dat was ook de streefwaarde.

 

vorige

 

Warmteontwikkeling

Minstens zo belangrijk is de warmteontwikkeling tijdens het verhardingsproces. Deze is nauwkeurig gevolgd met de Concremote sensoren. De maximum temperatuur in het hart van de hoek bedroeg 55 graden. Dat bewijst dat we dit kritische aspect onder controle hebben. Hulde aan de betontechnologen van de betonlaboratoria van ENCI en Cementbouw.

 

temperatuur warmbeton 1Grafiek toont het temperatuurverloop vanaf begin stort woensdag 28 oktober 2015, 09.00 uur tot donderdag 29 oktober 2015, 12.00 uur

 

Nabehandeling

De helft van de proefwand is behandeld met een nanocoating die het betonoppervlak waterafstotend maakt. Deze maatregel dient twee doelen. Als eerste zal de uitdrogingskrimp worden vertraagd en beperkt wat het risico op krimpscheurvorming doet afnemen. En als tweede zal hierdoor hinderlijke verwering en vervuiling geen kans krijgen.

 

 

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn