• Menu
  • Zoek
  • Login

Wat is Warmbeton?

Geheel nieuw concept voor monoliete gevels

Wat is Warmbeton?

Tijdens de vakbeurs GEVEL2015 werd het concept Warmbeton gepresenteerd. Maar wat is het eigenlijk?

 

Eén materiaal

Warmbeton is een geheel nieuw concept voor monoliete gevels, gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid. Dat resulteert in een monoliete gevel; geen sandwich-constructies, geen koudebruggen, wel kozijnloze beglazing. Zo ontstaan nieuwe architectonische mogelijkheden en tegelijkertijd kwaliteit en comfort voor de gebruiker.

 

warmbeton carrousel3Warmbeton is gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid

 

Ultra-lichtbeton

De belangrijkste grondstof voor ultralicht-beton is geëxpandeerd glas. De korrelgrootte is zodanig dat alle zand en grind hiermee kan worden vervangen.
Zo bestaat 2/3 van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes, vervaardigd uit recyclingglas. Lambda-waarde: 0,14 W/mK. Binnen een wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 m2 K/W worden bereikt. Bij die dikte kunnen de gevels ook vloerdragend zijn (druksterkte 10 N/mm2). 

 

 

Waarde en kosten

Het Warmbeton gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Dankzij het ontbreken van de traditionele gelaagdheid in gevelconstructies komt zelfs kozijnloze beglazing binnen bereik. Plaatsing van glas met of zonder kozijn kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, of zelfs schuin daartussen. Het Warmbeton gevelconcept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie. Warmbeton is een goede basis voor een techniek-arm gebouw. Installaties voor verwarming en ventilatie kunnen elegant worden geïntegreerd in de gevelwanden en vloeren. Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de total cost of ownership over de levensduur van het gebouw blijkt het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten.

 

Toepassing

Het Warmbeton gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Zo kan bijvoorbeeld kozijnloos beglazing worden gemonteerd aan de binnen- of aan de buitenzijde van de gevelwand. Het Warmbeton gevelconcept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie. Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de 'total cost of ownership' over de levensduur van het gebouw is het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten. Warmbeton kan als in 't werk gestort of prefab beton voor grote en kleine projecten worden uitgevoerd, van exclusieve villa's tot utiliteitsgebouwen van 4 bouwlagen. Warmbeton kan een oplossing bieden voor vraagstukken van herbestemming, transformatie en renovatie waarbij nieuwe gevels en ruimten nodig zijn zonder extra belasting van de bouwconstructies.

 

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn