• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

40 m hoge silowand opgetrokken met glijbekisting

De 40 m hoge betonnen voorraadsilo's van mengvoerbedrijf Vitelia in het Limburgse Wanssum zijn naadloos opgetrokken met een glijbekisting.

 

Vitelia bouwt een nieuwe faciliteit voor de op- en overslag van grondstoffen voor veevoer. Voor het bouwen van de silo's heeft het mengvoerbedrijf een glijbekisting gekozen omdat met deze bouwwijze er geen stortnaden ontstaan en omdat de binnenkant van de constructie spiegelglad afgewerkt kan worden. Een gladde wand voorkomt schimmel- en bacteriegroei in de silo's zodat de kwaliteit van de veevoergrondstoffen gegarandeerd blijft.

Silo boven laadstraat

De 40 m hoge silo's staan op een laadstraat van 14 m hoog zodat de totale hoogte 54 m is. Wijnen Bouw uit Someren was de hoofdaannemer. Het Oostenrijkse Gleitbau verzorgde als onderaannemer de uitvoering van de glijbekisting. Voor het maken van de wanden is ruim 1.000 ton staal gebruikt. De constructeurs hebben namelijk rekening gehouden met het feit dat een silo leeg kan zijn terwijl de omringende silo's vol zijn. Het beton is met kubels omhoog gebracht tot boven de glijbekisting. Om dezelfde hoogte bevonden zich de werkbordessen. Hier werd de wapening gevlochten, het beton gestort en getrild met een trilnaald. Met een stijghoogte van 5 tot 9 cm per uur zijn de silowanden opgetrokken.

Binnenkant gladgepoetst

Het jonge beton dat onder de glijbekisting vrijkomt, is door medewerkers van Gleitbau direct gladgemaakt met schuurmachines. De betonsamenstelling (betonsterkteklasse 30-37) is zo bepaald dat het verse beton snel verhardt, dat het zijn vorm behoudt en de erop uitgeoefende belasting kan opnemen. De betonspecie bij gebruik van een glijbekisting moet stabiel zijn en niet te vet/plakkerig. De verwerkbaarheid/zetmaat moet binnen een zeer kleine bandbreedte liggen en het opstijfgedrag moet voorspelbaar, beheerst en gecontroleerd zijn.

 

Voeropslag van gestort beton: werk secuur!

 

 

Agrabeton Nieuwsbrief, juni 2016

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn