• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

9 m hoge wanden biomassaopslag in één keer gestort

Voor de opslaghal van biomassa voor de nieuwe biowarmte-installatie van Eneco in Utrecht is een bekisting gemaakt waarmee de 9 m hoge betonwanden in één keer kunnen worden gestort.

vorige

Eind maart 2019 moet de eerste fase van de biowarmte-installatie gereed zijn. Vanaf dan kunnen klanten in Utrecht en Nieuwegein van duurzame warmte worden voorzien. Als brandstof voor de nieuwe installatie wordt gebruikgemaakt van houtreststromen uit parken, plantsoenen en bosonderhoud. Voor de opslag hiervan wordt een betonnen opslaghal gebouwd.

In één keer storten

De hal bestaat uit een betonconstructie van 60 m lang en 30 m breed met 9 m hoge wanden en een stalen dakconstructie. Aangrenzend zijn stortkelders gebouwd van 3,50 m diep. Deze kelders staan op heipalen. Voor de 9 m hoge wanden zocht de aannemer naar een mogelijkheid om de wanden in één keer te storten. De oplossing werd geboden door NOE-Bekistingtechniek met het toepassen van paneelbekisting.
De toegepaste panelen zijn hoofdzakelijk grootvlakpanelen van 5,3 x 2,6 m en 3,31 x 2,65 m die worden gecombineerd met liggende panelen van 1,33 x 2,65 m. Door de elementen te combineren, kan de gehele wandhoogte met één kist worden opgebouwd. De inzet van de grootvlakpanelen bespaart op montagetijd en de afmeting van de panelen staat garant voor een grote stijfheid van de bekisting. De toelaatbare betondruk bedraagt 60/88 kN/m².

Glad betonbeeld

Om een zo glad mogelijk betonbeeld te creëren zijn alle bekistingen voorzien van nieuwe betonplexplaten. De strakke afwerking zorgt er ook voor dat de biomassa niet kan inwerken op het beton. Ook aan de buitenzijde is het betonbeeld glad en strak. Dit komt door het centerpenpatroon van de bekisting en de blind geschroefde betonplexplaten.

Meer informatie:

Veilig storten: stijgsnelheid in bekisting bepalend

Agrabeton, september 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn