• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Aero-rooster minimaliseert mechanische schade bij aardappelen

Anders Beton – het voormalige Van Der Velden – heeft een nieuw ventilatierooster ontwikkeld voor de bewaring van aardappelen.


Het betonnen rooster is voorzien van speciale vellingkanten zodat het risico op mechanische beschadiging van de aardappelen geminimaliseerd wordt. Bij een standaard ventilatierooster heeft de ventilatieopening geen vellingkant: de hoek tussen het oppervlak en de ventilatieopening is 90 graden (zie tekening). Het Aero-rooster heeft wel een vellingkant. Hierdoor is de ventilatieopening aan de bovenkant groter, namelijk 30 mm. Onder de vellingkant is de opening gelijk aan een standaard ventilatierooster, namelijk 20 mm.

Twee keer zo snel leggen

Het Aero-rooster is ook nog eens snel te leggen. Dankzij het tand- en groefprincipe vallen de roosters precies tegen elkaar aan en liggen ze meteen op de goede plek. Volgens Anders Beton gaat het leggen van de roosters daardoor twee keer zo snel.
De roosters hebben standaard een doorlaat van 10 procent. Akkerbouwers die een kleinere opening wensen, kunnen kiezen voor een uitvoering waarbij gegalvaniseerd betonstaal (ø6 mm) midden over de ventilatieopening ligt. Hiermee wordt de doorlaat beperkt tot 6 procent.

Het Aero-rooster is verkrijgbaar in lengten van 2, 2,5 en 3 m. De maximale aslast van de roosters is 12.500 kg bij een wielbasis van 2 m en een wielprint van 0,4 x 0,4 m.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Agrabeton Nieuwsbrief


Agrabeton

Agrabeton Nieuwsbrief publiceert artikelen over duurzaam bouwen in de agrarische sector, speciaal gericht op toepassingen van beton. Meld u aan en ontvang Agrabeton achtmaal per jaar.

Aanmelden