• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Afbeeldingen in betonnen gevels

In het oppervlak van beton kunnen grafische afbeeldingen of patronen worden aangebracht.

 

 

Met deze techniek kan aan gevels en muren een bijzondere uitstraling worden gegeven. Een van de leveranciers van die techniek is het Finse bedrijf Graphic Concrete. Via NOE Betonvormgeving is die techniek sinds kort ook in Nederland beschikbaar.

Gepatenteerde techniek

Grafisch beton is een gepatenteerde technologie, ontwikkeld door Samuli Naamanka. Het resultaat wordt verkregen met een membraan dat tijdens het prefab-proces van beton wordt toegepast. De gewenste afbeelding of het patroon wordt in spiegelbeeld op het membraan geprint met behulp van een uithardingsvertrager. Dit membraan wordt vervolgens in de bekistingdelen voor de betonnen prefab-elementen geplaatst waarna het beton wordt gestort.

Vertrager wegspoelen

Wanneer de vertrager later onder druk met water wordt weggespoeld, komt de afbeelding tevoorschijn. Deze is het resultaat van het contrast tussen het zichtbare beton en het oppervlak dat is blootgesteld aan de vertrager. De beste contrastwerking ontstaat wanneer gebruik gemaakt wordt van wit cement en zwart toeslagmateriaal. Door de hoeveelheid vertrager of de cementkleur te veranderen, kan echter de uitkomst op alle mogelijke manieren worden gevarieerd. De technologie is zowel toepasbaar op de bouwplaats als in een prefab betonfabriek, al zijn de resultaten in de fabriek beter.

Nieuwe mogelijkheden

Grafisch beton opent volledig nieuwe mogelijkheden voor architecten die zichtbeton een ‘gezicht’ willen geven of de constructieve mogelijkheden van beton willen combineren met opvallend fraaie vormgeving van het oppervlak.

Maart 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn