• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Anders Beton introduceert vlakke verwarmbare vloer

Voor varkensstallen heeft Anders Beton een vlakke verwarmbare betonvloer ontwikkeld met een volledig zuurbestendige toplaag.

vorige

Het bedrijf verkoopt dit product onder de naam Thermo-vloer. De vloer is vooral interessant voor varkensbedrijven die aan de eis van 40 procent dichte vloer moeten voldoen. Doordat de vloer te verwarmen is – of bij warm weer eventueel te koelen - kan het liggedrag gestuurd worden en blijven de hokken ook bij grote dichte oppervlakken schoon.

Het voordeel van een vlakke vloer ten opzichte van een bolle vloer is volgens fabrikant Dominique van der Velden dat de stal bouwkundig makkelijker te construeren is. De vloer is 100 mm dik en sluit precies aan op andere roosters. Ook het dierenwelzijn heeft er baat bij. Volgens Van der Velden liggen varkens liever op een vlakke vloer dan op een bolle vloer.

Combineren met andere roosters

Varkenshouders hoeven overigens niet voor de volle 40 procent te kiezen voor de Thermo-vloer. Deze vloer is met 58 euro per m2 immers duurder dan een regulier rooster. Bij gespeende biggen en jonge vleesvarkens is 20 procent dichte vloer voldoende om alle biggen verwarmd te laten liggen. De overige 20 procent kan dan bestaan uit roosters waarin een kunststofstrip wordt gemonteerd of uit betonroosters met een dicht stuk.

In het verwarmde rooster heeft de fabrikant afvoersleuven gemaakt met een afschot van 2 procent. De urine van de varkens - die toch op de dichte vloer plassen - wordt zo snel afgevoerd. De dichte vloer is gemaakt van hogere sterkte beton (betonsterkteklasse C60/75) met een toplaag van 10 mm die een aparte samenstelling heeft. Hierdoor is de toplaag zuurbestendig tot een pH van 2,5.

Beton plus 20 mm isolatie

Het vloerelement is opgebouwd uit 80 mm beton - waarin 5,2 strekkende meter thermoslang is verwerkt per vierkante meter - met daaronder 20 mm isolatie. De warmte komt zo volledig ten goede aan de varkens.

 

Agrabeton, november 2016
Delen:
FacebookTwitterLinkedIn