• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Betonnen droogwanden in nieuwe bewaarloods

Akkerbouwbedrijf Duo-Farm in Tollebeek (Fl) heeft een nieuwe kistenbewaring gerealiseerd voor vierduizend kisten. Uniek aan deze bewaring zijn de betonnen droogwanden die uit één stuk bestaan.

Het opslaan van verschillende producten op één locatie en onder één dak was de wens van Wim van der Linden en Laurens Ashouwer, eigenaren van Duo-Farm. De nieuwe kistenbewaring bestaat uit zes cellen met een gezamenlijke capaciteit van vierduizend kisten.


vorige

Duurzaam en robuust

Normaal gesproken worden voor de drukkamers houten wanden gebruikt. Bij Duo-Farm is gekozen voor beton omdat dit duurzamer en robuuster is. Houten drukwanden kunnen bij hard aandrukken van de kisten nog wel eens rond gaan staan. Dit is op te lossen met afsteuning of zoals hier in de Noordoostpolder met betonpanelen.
Betonpanelen komen veelal voor in los gestorte bewaring, zelden in kistenbewaringen. En als je ze al tegenkomt, dan veelal in diverse gestapelde elementen en soms ook nog gecombineerd met hout. Barry Akkerman van DLV Advies vond dat dit beter en eenvoudiger moest kunnen. Hierop bedacht hij een paneel uit één stuk inclusief opening voor blaas- of zuigkanaal.

Gelijktijdige montage

Een ander voordeel is dat betonpanelen tegelijk met de staalconstructie worden gemonteerd wat een tijdswinst oplevert in de planning. De bewaarloods heeft een nokhoogte van 12,10 m en een goothoogte van 8,50 m. De betonnen droogwanden zijn 7,50 m hoog. Deze wanden zijn gemaakt van losse prefab elementen van 7,50 m lang, 1,99 m breed en 140 mm dik. De elementen bevatten één wapeningsnet en zijn gemiddeld 20 mm boven de vloer geplaatst. Vervolgens zijn de elementen ondervoegd met een krimpvrije mortel. Tussen de elementen resteert een opening van gemiddeld 15 mm waarin een rugvulling is aangebracht die vervolgens is afgekit.

Enorme drukkrachten

De 200 mm dichte vloer is gestort en bevat een dubbele wapening. Dit is nodig gezien de enorme drukkrachten die op de vloer uitgeoefend worden. In de bewaring kunnen zes kisten op elkaar gestapeld worden. Per vierkante meter drukt er 3.900 kg op de vloer. Het gebruikte beton heeft een betonsterkteklasse C30/37 en een milieuklasse XA2. Het is bestand tegen een matig agressief chemisch milieu, zoals de inwerking van uiensappen. De vloer van de bewaarloods is monolitisch afgewerkt en voldoet aan de vlakheidseis klasse 3.
De koelinstallatie die de akkerbouwproducten op de juiste temperatuur moet houden, is buiten de loods in een container geplaatst. Dit heeft als voordeel dat de complete installatie bij de fabrikant opgebouwd kon worden. Door de gehele koeltechniek buiten het gebouw te plaatsen is er ook geen last van lawaai en ongewenste warmte in de schuur. Daarnaast is de gehele installatie overzichtelijk ingebouwd in de container en blijft zij stofvrij wat de levensduur van de installatie verlengt.

Open dag 29 juni

Op vrijdag 29 juni vindt er een open dag plaats van 13.00 tot 20.00 uur. Locatie: Akkerbouwbedrijf Duo-Farm, Urkerweg 26 in Tollebeek.

Lees ook


Agrabeton, juni 2018

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn