• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

‘Bolle vloer van beton beter dan kunststof’

Twan de Groot, bouwspecialist bij mengvoerfabrikant Voergroep Zuid, pleit voor een bolle vloer van beton bij gespeende biggen in plaats van kunststof roosters, die op dit moment vaak worden toegepast.

vorige

Wat speelt er momenteel in de varkenshouderij?

“Nederlandse varkenshouders produceren steeds meer biggen per zeug. Ruim dertig biggen is heel normaal. Dit legt een grote druk op het aantal biggenplaatsen en ook op de kwaliteit van de biggen. Afnemers, met name Duitse afnemers, stellen echter steeds hogere eisen. We moeten dus alles in het werk stellen om de kwaliteit van de biggen op een hoog niveau te houden.”

Moeten we bij de bouw van een stal met meer biggenplaatsen per zeug rekenen?

“Dat is inderdaad één van de wensen. Er waren tijden dat we spraken over 3,6 biggenplaatsen per aanwezige zeug. Per vijfhonderd zeugen zouden we dan 1.800 biggenplaatsen moeten hebben. Tegenwoordig rekenen we met vijf biggenplaatsen per zeug. Dat houdt in 2.500 plaatsen voor iedere vijfhonderd zeugen.”

Vijf biggenplaatsen per zeug klinkt veel.

“Klopt, maar als we naar Duitsland willen exporteren, zullen we ervoor moeten zorgen dat de biggen zwaarder kunnen worden. Duitsers willen liever een big van 30 kg dan van 25 kg. Ook moeten we er rekening mee houden dat er een week niet geleverd kan worden. Wil je de kwaliteit van de biggen op dat moment hoog houden, dan moet er ruimte zijn. Vijf biggenplaatsen van 0,4 m2 per zeug is wat mij betreft de nieuwe norm.”

U pleit voor een bolle vloer in plaats van een kunststof rooster. Waarom?

“Volledig kunststof heeft niet mijn voorkeur. Leg een rubberen mat in zo’n hok en alle biggen zullen op de mat gaan liggen. Dat is niet vreemd, want een volledig rooster heeft als groot nadeel dat er altijd opstijgende lucht is op de plaats waar de biggen liggen. Die opstijgende warme lucht wordt weer aangevuld met nieuwe lucht. Helaas komt die meestal uit een mestput van anderhalve meter diep. De jonge biggen liggen dus eigenlijk altijd in de tocht. Bij grote groepen biggen - die vaak bij elkaar op één plek liggen - treedt dit fenomeen nog sterker op. Een ander nadeel van kunststof roosters is dat oudere biggen hun warmte onvoldoende kwijt kunnen. Dit gaat ten koste van de voeropname en de groei en werkt onrustig gedrag en oorrandnecrose in de hand.”

Hoe ziet het ideale biggenhok er uit?

“Mijn voorkeur gaat uit naar smalle, diepe biggenhokken. Vooraan zou nog een kunststof rooster mogen, maar een ijzeren rooster heeft mijn voorkeur. Vervolgens komt er een mooi afgewerkte bolle vloer van beton waarin vloerverwarming verwerkt is. De jonge biggen gedijen perfect op dit warme en dichte deel van het hok. Als de biggen ouder worden, kan de vloer zelfs gekoeld worden. Achteraan in het biggenhok prefereer ik een stalen rooster dat de mest goed doorlaat. Staal is hygiënisch en ideaal voor de biggen om hun warmte kwijt te kunnen.”

Ruimer bouwen waarvoor u pleit, is wel duurder.

Inderdaad. Maar hoeveel mag dat kosten? Als je rekent met 12 procent vaste kosten, moet je voor elke 25 euro die je extra investeert in een biggenplaats 40 cent toeslag krijgen op de biggenprijs. Dat haal je er dus makkelijk uit. Kortom: investeren in een goede biggenopvang kan altijd uit.”

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn