• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Bouw drijvende zuivelboerderij van start

De bouw van de drijvende zuivelboerderij Floating Farm is van start gegaan. In een dok in het noorden van het land worden op dit moment drie betonnen drijflichamen gebouwd die gelden als fundering voor de boerderij. In juni worden de drijflichamen naar de Rotterdamse haven gevaren waar in juli wordt gestart met de verdere opbouw.

vorige

 

Over de wijze waarop de betonnen fundering geconstrueerd wordt, wil Peter van Wingerden van Beladon, één van de initiatiefnemers, nog niets kwijt. Op Instagram wordt met enkele berichten wel een inkijkje gegeven in de bouw van de drijflichamen. Daar is te zien dat er stalen wapeningsnetten in een bekisting worden aangebracht. Pas als de drijflichamen in de Rotterdamse Merwe-Vierhaven liggen, en ze hun werking bewijzen tijdens de bouw, zal er een nadere uitleg plaatsvinden. Agrabeton zal de bouw van de Floating Farm volgen.

Met elkaar verbinden

Het was de bedoeling dat de drijvende boerderij in 2016 operationeel was, maar de vergunningaanvraag en voorbereiding vergden meer werk dan vooraf was ingeschat. De drijvende zuivelboerderij wordt ontwikkeld door innovatieorganisatie Courage, Beladon (ontwikkelaar van drijvend vastgoed) en de Rotterdamse stadsboerderij UitJeEIgenStad. De partijen constateren dat stedelingen steeds verder van de natuur en het boerenleven af zijn komen staan. Met een drijvende hightech boerderij in de stad willen zij daar verandering in brengen.


De Floating Farm is een zelfvoorzienende drijvende boerderij waar veertig koeien gehouden worden die dagelijks 800 liter melk produceren. De boerderij heeft twee lagen. Op de eerste laag staan de melkmachines, installaties en demonstratieruimten. Op de tweede laag staan de koeien in een stal met een kasconstructie, zodat de dieren van buiten te zien zijn. De rauwe melk wordt ter plekke verwerkt tot dagverse zuivelproducten zoals volle melk en yoghurt.

Circulaire productie

De productie van de Floating Farm is circulair: kringlopen van voedingsstoffen, mest, energie en water worden zoveel mogelijk gesloten. De verwerking van mest en urine begint in de stal waar de koeien op een kunststof membraanvloer lopen. Deze vloer is zacht en laat urine door. Een mestrobot schept de dikke mestmoppen op. De mest wordt deels verbrand in de biokachel en deels omgezet naar hoogwaardige geconcentreerde meststoffen.

Lees ook

 

Bekijk ook de video


Agrabeton, mei 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn