• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Bouwkosten Vrijloopstal Plus berekend


De bouwkosten van een Vrijloopstal Plus komen overeen met de bouwkosten van een traditionele ligboxenstal.

vorige

 

Dat is de conclusie van adviesbureau IDV Advies en het netwerk Verantwoorde Veehouderij. Een Vrijloopstal Plus is een vrijloopstal met een composteringsbodem van houtsnippers waarbij lucht door de bodem wordt gezogen en door een luchtwasser wordt ontdaan van ammoniak, geur en fijn stof.

Twee stallen in gebruik

Er zijn twee stallen van dit type in gebruik genomen: in de Brabantse plaatsen Bladel (familie Geenen) en Diessen (familie Lagendijk). In beide stallen wordt gewerkt met een melkrobot en een voerrobot. Ondanks dat de vrijloopstallen veel overeenkomen zijn er ook verschillen. Zo is de stal van familie Geenen ruimer van opzet dan die van familie Lagendijk.

Oppervlaktes per koe (in m2)

 

Dierplaatsen

Vrijloop

Roosters

Leefruimte

Totale stal 
(incl. niet leefruimte)

Geenen 130 18,1 3,4 21,5 26
Lagendijk 250 14,6 14,6 17,3 20,5
Ligboxenstal     5,25 8 11

 

De extra oppervlakte per dier moet in een Vrijloopstal Plus gecompenseerd worden door per vierkante meter goedkoper te bouwen zodat de bouwkosten acceptabel blijven. Daarom is de bovenbouw van folie en kost per m2 circa 80 euro. Dit is inclusief windbreekgaas, klimaatcomputer en deuren. Ook de onderbouw met enkel een betonnen randfundering is met circa 50 per m2 goedkoop te noemen. De gecoate voergang is vanwege het gebruik van een voerrobot smaller gedimensioneerd, maar daarvoor in de plaats is er extra geïnvesteerd in een voerkeuken.

Afzuigen van lucht

Onder het ligbed in de vrijloopruimte ligt een vloeistofdichte folie. Hierop liggen kunststof kratjes van 100 mm dik. Tussen de kratjes liggen pvc-buizen van ø 110 mm die de lucht onder de kratjes vandaan zuigen. De afgewerkte lucht gaat naar de luchtwasser. Op de kratjes en de buizen ligt een luchtdoorlatende folie met daarop een 0,45 m dik pakket van houtsnippers.
Onderstaand staan de bouwkosten in euro’s per koeplaats opgesplitst per onderdeel, exclusief de voer- en melkrobots maar wel met voerkeuken en melkrobotruimte.

Bouwkosten (in euro's)
 

Grondwerk

Onderbouw

Zuigbodem

Bovenbouw

Inrichting

Totaal 

Vlg.KWIN

Geenen 65 1121 716 2120 730 4751 4165
Lagendijk 46 1120 572 1466 433 3638 3680

 

Het verschil met de normen van KWIN (bouwkosten traditionele stal) heeft te maken met het schaalvoordeel. De stal van Geenen is vergeleken met een ligboxenstal voor 140 melkkoeien en de stal van Lagendijk met een ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Het blijkt dat bij een vrije ruimte van 15 m2 per koe de bouwkosten overeenkomen met die van een ligboxenstal. Als er meer vrijloopruimte aan de koeien wordt gegeven (stal familie Geenen) is de vrijloopstal 15 procent duurder dan een traditionele stal.

 

Juli 2015

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn