• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Comfortvloer verwarmt en koelt

Proflex en R&R Systems hebben een vloer ontwikkeld die varkens verwarmt en koelt.

vorige

Deze zogenoemde Comfortvloer is voorzien van warmtewisselaars. In het vloerelement zijn lamellen aangebracht waar water doorheen kan stromen. Door de lamellen stroomt acht keer zo veel water als door slangen. Een afdeling met gespeende biggen – de categorie dieren waarvoor de meeste warmte nodig is – kan hierdoor drie tot vijf keer sneller op temperatuur gebracht worden.

Energiebesparing

Een ander voordeel van het grote geleidingsoppervlak dat ontstaat door de toepassing van lamellen is dat een afdeling met een lagere temperatuur verwarmd kan worden. Dit geeft een besparing op de energiekosten. Ook kan de ruimteverwarming met een lagere capaciteit uitgevoerd worden of zelfs achterwege blijven.

Overschot aan warmte

Wanneer biggen veel voer vreten en zwaarder worden, hebben ze vaak juist een overschot aan warmte. Dit geldt voor de categorie biggen vanaf 15 kilo lichaamsgewicht en vleesvarkens. Op het moment dat de warmteproductie toeneemt, kan de vloer benut worden om de dieren te koelen. De vloer biedt op deze manier maximaal welzijn en voorkomt tevens dat de varkens het dichte vloerelement bevuilen.

 

Agrabeton NIeuwsbrief, februari 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn