• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

CUR-Aanbeveling 119:2016 Herstel van scheuren en naden

De CUR-Aanbeveling 119:2016 geeft definities, classificaties, eisen en regels voor het vullen en injecteren van scheuren, naden en holle ruimten in beton. De CUR-Aanbeveling vormt een verbindende schakel tussen de normserie NEN-EN 1504 en de Nederlandse praktijk ten aanzien van het vullen en injecteren van beton.

04-scheuren-600x400Scheuren in beton moeten worden gerepareerd volgens CUR-Aanbeveling 119. In Nederland is veel gebruik gemaakt van CUR-Aanbeveling 56 'Injecteren van scheuren in betonconstructies met kunsthars injectievloeistoffen'. Deze CUR-Aanbeveling stelt niet alleen eisen aan de materialen, maar gaat ook in op de uitvoering van injectiewerk en keuring van het werk. Het naast elkaar gebruiken van CUR-Aanbeveling 56 en de Europese norm kan leiden tot tegenstrijdige eisen en zeker tot onduidelijkheid. Om die reden is besloten CUR-Aanbeveling 56 in te trekken en de nieuwe CUR-Aanbeveling 119:2016 op te stellen.

Cement en kunsthars

CUR-Aanbeveling 119:2016 is van toepassing op het vullen en injecteren van scheuren, naden en holle ruimten in betonconstructies met producten op basis van een hydraulisch bindmiddel (cement) of een reactief polymeer (kunsthars) met het doel het herstellen van de samenhang van het beton zodanig dat:

  • krachten overgebracht kunnen worden (uitvoeringsklasse I-1),
  • beton beschermd wordt tegen indringing van schadelijke stoffen (uitvoeringsklasse I-2a) en
  • waterlekkages stoppen (uitvoeringsklasse I-2w en I-3).

 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van CUR-Aanbevelingen.

CUR-Aanbeveling 119:2016 'Specialistische instandhoudingstechnieken - vullen en injecteren van scheuren, naden en holle ruimten in beton'

 

Agrabeton Nieuwsbrief, februari 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn