• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Dartelstal voor eigen vleesconcept

De familie Mellema-Ten Have in Beerta (Gr) heeft voor haar vleesvarkens een Dartelstal gebouwd. Hierin worden de dieren gehouden voor het eigen opgezette vleesconcept Hamletz.

02-dartelstal3-660x440Foto: De buitenuitloop is voor een deel overdekt. (Foto Steven Radersma)

De vleesvarkens hebben zowel een binnenstal als een buitenuitloop. Binnen hebben de dieren 1,1 m2 ruimte per dier, buiten 0,8 m2. De totale oppervlakte is veel meer dan de wettelijke norm van 1 m2 per varken. Doordat de binnenhokken een verstelbare voorwand hebben, kan het oppervlak verkleind worden waardoor er minder hokbevuiling optreedt. Van boven gezien heeft de Dartelstal een H-profiel: twee lange stallen zijn in het midden verbonden met een tussengang waar de varkens gewogen en afgeleverd worden. Aan de binnenkant van het H-profiel zijn de buitenuitlopen gemaakt die voor ongeveer een derde deel overkapt zijn.

Prefab betonnen wanden

De buitenmuur van de stal bestaat uit een prefab betonnen wand met daarboven een lichtstraat. Ook alle hokafscheidingen (binnen- en buiten) zijn van prefab betonpanelen. Dit geeft de stal een robuust en duurzaam uiterlijk. Ongeveer de helft van de buitenuitloop bestaat uit een dichte bolle vloer. De rest is aangelegd met betonnen roosters. Het binnengedeelte bestaat uit ongeveer een derde roosters en twee derde dichte vloer met strooisel. De Dierenbescherming heeft dit unieke staltype beloond met twee sterren van het Beter Leven-kenmerk. Het couperen van staarten gebeurt niet meer.

02-dartelstal1-660x440Foto: De varkens hebben volop ruimte. (Foto Steven Radersma)

Strostal met buitenuitloop

In april 2014 heeft de familie Mellema-Ten Have een nieuwe strostal met een buitenuitloop gebouwd voor de drachtige zeugen. Ook zijn er toen tachtig kraamhokken gebouwd waar zeugen na de geboorte van de biggen vrij kunnen rondlopen, de zogenoemde vrijloopkraamhokken. Het bouwen van de Dartelstal is het voorlopig sluitstuk in de verduurzaming van het varkensbedrijf van de familie Mellema-Ten Have.

02-dartelstal2-660x440Het vooraanzicht van de Dartelstal. (Foto Steven Radersma)

Zie ook:

Varkensstal met overdekte uitloop

Agrabeton, september 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn