• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Drie sterren kippenstal met overdekte uitloop

Pluimveehouderij Beek uit Barneveld heeft een nieuwe stal gebouwd voor 24.000 legkippen. De stal heeft maar liefst drie sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming ontvangen.

vorige

Drie sterren is eigenlijk alleen voorbehouden aan stallen uit de biologische houderij. Het concept van Beek is echter zo bijzonder dat de Dierenbescherming een uitzondering heeft gemaakt. Eerder deed de organisatie dat ook al voor de Rondeel-stallen.

Drie aparte delen

De stal is 102 m lang en 26 m breed. De stal bestaat uit drie aparte delen. In het midden is een ruimte van 12 m breed met daarin twee stellingen waarin de dieren 's nachts verblijven. Rechts en links van dit gedeelte hebben de kippen beschikking over een overdekte uitloop van 7 m breed. Elk van de drie staldelen heeft een eigen zadeldak. Op de overdekte uitloop zit een dak met lichtdoorlatende golfplaten zodat het lijkt alsof de dieren buiten lopen.
De laatste 1,76 m van het dak kan omhoog geschoven worden zodat de dieren zich echt buiten voelen. Openen van het dak gebeurt alleen wanneer er geen dreiging is van een ziekte, zoals vogelgriep. Kippen kunnen namelijk ziek worden wanneer mest van wilde vogels in de uitloop belandt. In de stal leven in totaliteit 23.700 kippen. Dit is gemiddeld 6,7 kip per vierkante meter.

Overleg Dierenbescherming

De stal is ontworpen in samenspraak met de Dierenbescherming. Daarom staan er maar twee stellingen in het middengedeelte. “Er is voldoende ruimte voor drie stellingen”, zegt bedrijfsleider Jurrian Romijn. “Maar de Dierenbescherming wil dat kippen makkelijk op de stelling kunnen klimmen. Minder stellingen betekent wel dat de stal langer moet zijn.”
Wanneer de kippen ’s avonds op stok gaan, wordt het middengedeelte afgesloten van de overdekte uitloop via rolluiken. Omdat het dak van het middengedeelte is geïsoleerd, ontstaat er ’s nachts een aangenaam binnenklimaat. In de ochtend gaan de lampen aan en de rolluiken open zodat de kippen weer de volledige stal tot hun beschikking hebben.

Afleidingsmateriaal

De snavels van de kippen worden niet gekapt. Hiervoor in de plaats zorgt de pluimveehouder voor voldoende afleidingsmateriaal. Er wordt snijmais gestrooid en er staan bakken met gras (met gaas er over) waaruit de kippen kunnen pikken. Daarnaast verspreidt de pluimveehouder balen met luzerne door de stal. Op de vloer in het middengedeelte ligt strooisel en in het buitengedeelte rivierzand.
De stal is in zijn geheel voorzien van een betonnen vloer van 120 mm dik (betonsterkteklasse C20/25, milieuklasse XA3). De vloer bestaat uit drie delen die met een constructievoeg (stortvoeg) van elkaar gescheiden zijn. Eerst is de vloer van het middengedeelte gestort, daarna de vloeren van de overdekte buitenuitloop. Alle vloeren zijn monolitisch afgewerkt.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn