• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Duo sleufsilo voor bierbostel

Om extra opslagcapaciteit te creëren, adviseert veevoerleverancier Bonda bij melkveehouders twee lage sleufsilo's aan te leggen waar steeds één vracht bierbostel in kan. Melkveehouders krijgen dan korting op de aankoopkosten van bierbostel, een restproduct van bierbrouwerijen. MBS Beton levert deze sleufsilo's.

vorige

Een standaard bierbostelsleufsilo is 4 m breed, 12 m lang en 0,94 m hoog: precies voldoende om één vracht bierbostel op te slaan. Door twee sleufsilo's aan te leggen, hebben melkveehouders één sleufsilo waaruit ze voeren en een andere silo die leeg is. Wanneer bierfabrikanten vragen om de bierbostel op te halen, is er met twee sleufsilo's altijd plaats om efficiënt volle vrachten bierbostel te plaatsen.

Slijtvaste kwarts

De silo's zijn gerealiseerd met betonnen vloerplaten als verharding en groene keerwanden aan de zijkanten. De gewapende vloerplaten zijn 2,0 x 2,0 m en 140 mm dik. De deklaag (40 mm) van de platen bevat een hoog gehalte veredelde slijtvaste kwarts die aantasting door zure perssappen voorkomt. De betonsterkteklasse van de deklaag is C60/70 en milieuklasse XA3. De betonsterkteklasse van de onderlaag is C50/60.
Ondanks de geringe hoogte beschikken de keerwanden over een voet van 140 mm dik. Dit maakt het aanleggen van de sleufsilo een stuk eenvoudiger omdat ook de vloerplaten deze dikte hebben. Zo hoeft er maar één hoogte aangehouden te worden voor de zandfundering.

Langdurig kleurvast

Om de sleufsilowanden extra te beschermen tegen aantasting door zuren worden de keerwanden direct na de productie behandeld met een groene coating. Na de behandeling zijn de wanden langdurig kleurvast. Door de groene kleur passen de keerwanden ook mooi in het agrarisch landschap. Een groene kleur van de keerwanden is niet verplicht. Melkveehouders kunnen ook kiezen voor keerwanden zonder coating.

Lees ook:

Perssappen sleufsilo opvangen in waterput

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn