• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Eerste familiestal voor varkens in Boekel

De familie Beckers in Boekel gaat dit najaar een familiestal voor varkens bouwen. De familiestal is volledig afgestemd op de natuurlijke behoeften van de varkens zodat ze in familieverband kunnen leven.

05 zeugIn de familiestal kunnen de varkens in familieverband leven.

 

Binnen de muren is alles zo ingericht dat aan de natuurlijke behoefte van de dieren wordt voldaan. Uitloop naar buiten is volgens de initiatiefnemers daarom overbodig. Er zijn nestkamers waar de moeders in afzondering kunnen bevallen, terwijl de oudere broers en zussen, als ze dat willen, op visite kunnen gaan. Er ligt zand op de vloer en er is een gedeelte waar de dieren door de modder kunnen rollen.

Zindelijke dieren

Omdat varkens zindelijke dieren zijn, willen ze een aparte plaats om te mesten en urineren. Daarom zijn er toiletten gemaakt met directe mestafvoer, waardoor er in de familiestal nagenoeg geen stank meer is. Varkens krijgen vast voer in bakken en ze kunnen een gedeelte van hun rantsoen zelf zoeken.

Levend laboratorium

Volgens mede-initiatiefnemer Hans Hooijer van stalinrichter Vereijken Hooijer is de stal beter voor zowel mens, dier, milieu als economie. De stal is een zogenoemd levend laboratorium. De komende twee jaar wordt de tijd genomen om het stalconcept te verfijnen en te concluderen of de familiestal realiseert wat de ontwikkelaars hopen. In 2007 ging in Dedemsvaart (Ov) een varkenshouder van start met een familiestal. Maar toen de export van de dieren naar Duitsland stilviel, ging het bedrijf in 2013 failliet.

 

Agrabeton, september 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn