• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Eerste wand Warmbeton gestort in de praktijk

De eerste proefwand van Warmbeton is gestort bij Mebin in Tilburg. Het is de eerste toepassing van dit innovatieve beton in de praktijk.

vorige


Donderdag 5 november 2015 – een week na het storten - is de proefwand Warmbeton ontkist. Ondanks de lastige verwerkbaarheid bij het storten bleek de wand toch volledig te zijn gevuld, ook onder de grote raamsparingen. Verrassend positief is de typische textuur van het betonoppervlak die laat zien dat het betonmengsel niet volledig verdicht kan worden. Hier en daar leidt dat wel tot ongewenste afwijkingen. Het mengselontwerp zal op dit punt nog verbeterd moeten worden. De 7-daagse druksterkte bereikte een waarde van ruim 8 N/mm2; naar verwachting zal de 28-daagse druksterkte dicht bij de 10 N/mm2 komen. En dat was ook de streefwaarde.

Warmteontwikkeling

Minstens zo belangrijk is de warmteontwikkeling tijdens het verhardingsproces. Dit is nauwkeurig gevolgd met de Concremote-sensoren. De maximum temperatuur in het hart van de hoek bedroeg 55 graden. Dat bewijst dat dit kritische aspect onder controle is.
De proefwand is een belangrijke stap in het proces dat moet leiden tot een Warmbeton-paviljoen bij TU Eindhoven. Dat gebouwtje zal functioneren als een Living Lab. Door monitoring van zowel het binnenklimaat als het gebouw zelf moeten de prestaties worden vastgesteld op gebied van energieverbruik, constructieve degelijkheid, duurzaamheid, esthetica en dergelijke.

Ultralicht concept

Warmbeton is een geheel nieuw ultralicht concept voor monoliet gevels waarbij de gevelconstructie alleen uit beton bestaat. Warmbeton is gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid. Hiermee kan de architectonische droom gerealiseerd worden om met één materiaal alle gevelfuncties te combineren, zoals: dragen, beschermen, isoleren, bekleden.

Het voorvoegsel 'ultra' heeft in dit concept een grote betekenis. Warmbeton dankt zijn lage gewicht (soortelijk gewicht 800 kg/m3) aan de toepassing van geëxpandeerde glasbolletjes als volledige vervanging van zand en grind in beton. In feite bestaat tweederde van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes - of glaskorreltjes - vervaardigd uit recyclingglas. Het productieproces van geëxpandeerd glas is nog niet uitontwikkeld. Verdere ontwikkeling is gericht op minimalisering van de CO2-footprint. Warmbeton is in principe zelf ook weer volledig recyclebaar tot grondstof voor nieuw beton.

 

19 december 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn