• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Gecoat beton in HyCare-stal laat varkens beter groeien

Na de goede resultaten van de HyCare-stal voor biggen, heeft MS Schippers in september 2015 een HyCare Rendementstal ontwikkeld voor vleesvarkens. Het doel van de leverancier van dierbenodigdheden is een varkenshouderij waar geen antibiotica gebruikt wordt.

vorige

Twee jaar geleden opende MS Schippers in Bladel het HyCare concept voor zeugen en biggen. Op dit bedrijf worden biggen geboren in een omgeving met een zeer hoge hygiënestandaard waardoor ziekten minder optreden, antibiotica (-99%) nagenoeg niet nodig is en de biggen ruim boven gemiddeld groeien (+30%).
Na de goede resultaten bij biggen, heeft MS Schippers in september 2015 een stal voor vleesvarkens gebouwd. Ook in deze stal staat een optimale hygiëne centraal. Op het proefbedrijf worden vleesvarkens in een reguliere stal vergeleken met vleesvarkens die volgens het HyCare principe worden gehouden.

Vier aanpassingen

In het HyCare Rendementstalgedeelte zijn vier aanpassingen gedaan op het gebied van hygiëne: na elke ronde wordt de stal grondig gereinigd en ontsmet volgens het reinigingsprotocol van MS Schippers, het drinkwater is 100 procent schoon en kiemvrij, de vloeren en wanden zijn met coatings poriënvrij en vliegen worden preventief bestreden.
De varkens in de HyCare Rendementsstal hebben beschikking over een dichte betonnen vloer en betonnen roosters. Beide zijn gecoat zodat bacteriën geen kans hebben zich op de vloer te vermeerderen. Ook de wanden van de stal zijn tot 1,20 m hoog van beton en gecoat.

Betere resultaten

Ondertussen is de tweede ronde varkens geslacht. Deze tweede ronde gebruikt MS Schippers als ijkpunt om de verschillen tussen regulier en Rendementstal te vergelijken. Technische resultaten van de varkens in de Rendementstal waren beter (betere groei en voederconversie, lagere uitval), waardoor het extra rendement ruim 13 euro per varkensplaats per jaar was. De doelstelling is echter hoger. MS Schippers wil nog 10 euro extra rendement behalen per varkensplaats. Naast de locatie in Bladel hebben ondertussen ook varkenshouders en integraties in Denemarken, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hun stallen ingericht volgens de principes van de HyCare Rendementstal.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn