• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Geen landbouwgif in bodem met wasplaats 2.0

Werktuigenvereniging De Noeste Vlijt uit Wapse (Dr) heeft een nieuwe wasplaats in gebruik genomen. Met deze wasplaats wordt voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het riool of oppervlaktewater terechtkomen.

vorige

 

Er zijn twee wasplaatsen aangelegd. De ene is een standaard wasplaats (8 bij 15 m) voor het reinigen van alle soorten landbouwwerktuigen. De wasplaats 2.0 (8 bij 12,2 m) is speciaal aangelegd voor het reinigen van spuitmachines. Onderzoek van het waterschap Drents Overijsselse Delta toont aan dat er bij agrariërs en loonwerkers gemiddeld tien soorten gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen in grondmonsters op het erf waar de machines worden schoongemaakt. Deze nieuwe, centraal gelegen wasplaats 2.0 moet een regionale milieuwinst opleveren.

Gesloten systeem

De wasplaats loopt op het gebied van waterzuivering voor op de huidige wet- en regelgeving. Het afvalwater wordt behandeld in een volledig gesloten systeem. Dit begint met een vloeistofdichte betonnen vloer van 250 mm dik, omringd door een betonnen prefab wand van 400 mm hoog. De vloer heeft een betonsterkteklasse C35/45 en een milieuklasse XC4. Er zijn twee wapeningsnetten aangebracht. Het onderste en bovenste net hebben beide een dekking van 50 mm. Het vloeroppervlak is monolitisch afgewerkt en ligt onder afschot zodat het verontreinigde water naar een zandvanger wordt geleid. Hierna stroomt het water in een opvangtank.
Vanuit de opvangtank wordt het afvalwater gedoseerd over zes vloeistofdichte kunststof bakken die van boven zijn afgedekt zodat er geen regenwater in valt. Hierin wordt het water behandeld volgens het zogenoemde Phytobac-principe. In de bakken zit een mengsel van grond (80 procent) en stro (20 procent). Bacteriën in het grondmengsel breken de gewasbeschermingsmiddelen op een natuurlijke wijze af. Een deel van het afvalwater verdampt hier. Het systeem is modulair opgezet en kan eenvoudig worden uitgebreid.

Lozen op riool

Het gereinigde water kan geloosd worden op het riool. Het waterschap is blij met de waslocatie omdat de installaties van het schap geen gewasbeschermingsmiddelen uit het water zuiveren. Om de hoeveelheid afvalwater te beperken, is de wasplaats voorzien van een mobiele overkapping op een rail. De kap kan weg worden geschoven op het moment dat de wasplaats gebruikt gaat worden. Schoon regenwater komt daardoor niet in contact met het verontreinigd water op de vloer van de wasplaats. LTO Noord inventariseert momenteel of er meer behoefte is onder landbouwers om soortgelijke wasplaatsen aan te leggen.

 

Lees ook

 

Agrabeton, mei 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn