• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Geopolymeerbeton: minder C02 tijdens productie

Praktijkproeven moeten aantonen of geopolymeerbeton voldoet.

08 beton

Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin doen proeven met het in situ verwerken van geopolymeerbeton. Dit is een type beton waarbij het cement is vervangen door een bindmiddel dat uitsluitend is samengesteld uit industriële reststoffen.

 

In betoncentrale

Op dit moment bevat beton nog vaak portlandcementklinker, met als voornaamste grondstof kalksteen. Bij de productie hiervan komt relatief veel CO2 vrij. Er worden nu praktijkproeven gerealiseerd met geopolymeerbeton, waarbij veel minder CO2 vrijkomt dan bij betonmortels die zijn vervaardigd met portlandcement.
Op beperkte schaal zijn binnen de prefab-betonindustrie al ervaringen opgedaan met de vervaardiging van rioolbuizen en verhardingsplaten van geopolymeerbeton. De grote uitdaging is nu de vervaardiging van geopolymeerbetonspecie in een betoncentrale, het vervoer van deze betonspecie met een truckmixer en de verwerking van de betonspecie op de bouwplaats. Dit is complex, omdat de 'open-tijd', ofwel de verwerkingstijd, niet goed te sturen is met de bekende betonhulpstoffen.

 

Weersinvloeden 

Tijdens de proeven op de bouwplaats worden L-vormige elementen gestort, verdicht en afgewerkt die gedurende een aantal jaren aan weersinvloeden worden blootgesteld en continu visueel worden geïnspecteerd. Van de geopolymeerbetonspecie worden ook tientallen proefstukken vervaardigd. Ook deze worden uitgebreid onderzocht op uiteenlopende mechanische en duurzaamheidsaspecten. Er is al veel voorbereidend onderzoek gedaan voor de proeven. De resultaten worden op termijn in breder verband bekendgemaakt.

 

november 2014

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn