• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Grote kalverstal met ondiepe mestkelder

De nieuwe kalverstal van de familie Kosse uit Slagharen (Ov) beschikt over ondiepe mestkelders. Dwars in het midden van de stal is een diepere kelder gemaakt voor extra mestopslag.

vorige

De kalverhouders Jeroen en Marleen Kosse uit Slagharen hebben hun bedrijf vertienvoudigd van 117 naar 1.200 rosékalveren. In de nieuwe stal (80 m lang, 35 m breed) is dwars in het midden een afscheiding gemaakt. Hierdoor ontstaan er twee afdelingen. Alle zijwanden van de stal en de tussenwand zijn van prefab betonelementen. Ook de voergangen zijn van prefab beton. De roosters zijn van hardhout.

Ondiepe mestkelder

Anders dan gebruikelijk heeft de familie Kosse niet gekozen voor diepe mestkelders. Onder de houten roosters zijn ondiepe mestkelders gemaakt van 90 cm diep. Om toch voldoende mestopslag te hebben, heeft de kalverhouder dwars in het midden van de stal (onder de scheidingswand) een diepe mestput aangelegd van 2,50 m diep. Via een handmatig te bedienen schuif kan hij de kalvergier van steeds één mestgang (160 kuub) in deze diepe, afgesloten put laten stromen. Het voordeel van deze constructie is dat de kalverhouder relatief weinig mestopslag hoeft te bouwen. Dit is een flinke besparing op de bouwkosten. Ander voordeel van de centrale diepe, afgesloten kelder is dat de mest gemixt kan worden zonder dat de mestdampen in de stal terecht komen. Het stalklimaat blijft zo optimaal. De kalverhouder heeft weinig grond in eigendom en laat een loonwerker de mest afvoeren direct na het mixen.

Voergang 12 cm hoger

Ander bijzonder punt van de stal is de betonnen voergang die 12 cm hoger ligt dan de roosters. Bij het afvoeren van de kalveren naar de slachterij is het opstapje nu geen probleem voor de dieren. Wel is het opstapje voor de kalverhouder in de toekomst makkelijker om over te schakelen van vleeskalveren op rosékalveren. De voertroggen verdwijnen dan uit de stal en de dieren kunnen van de verhoogde voergang vreten. Met deze aanpassing is de stal multifunctioneel geworden en kan hij beide categorieën kalveren houden. Om dezelfde reden heeft de familie Kosse ook geïnvesteerd in extra zware onderslagbalken onder de roosters. Rosékalveren worden zwaarder dan vleeskalveren. De zwaardere uitvoering van de onderslagbalken vormen geen belemmering om naar een andere categorie kalveren te switchen.

Laag uitvalpercentage

Dat het bedrijf tien keer groter wordt, zien Jeroen en Marleen niet als een probleem. Het lage uitvalpercentage van voorheen, 1,2 procent, is ook het doel voor de nieuwe stal. "De groep is wel groter, maar we doen alles voor goede resultaten", zegt Jeroen.

 

Meer informatie

Meer informatie over mestverwerking is te vinden in het Dossier Mestverwerking.

 

 

Agrabeton Nieuwsbrief, februari 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn