• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

HCI introduceert emissiearme vloer voor bestaande stal

HCI Betonindustrie introduceert een emissiearme vloer voor bestaande melkveestallen met roostervloeren.

vorige

Het betreft een rubberen toplaag die voor alle soorten bestaande betonroosters op maat gemaakt kan worden. HCI is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Ierse bedrijf Easyfix. Samen hebben ze een bol, zeer dicht en indrukbaar rubber ontwikkeld dat in oktober met een berekende waarde van 9,4 kg ammoniak per koe per jaar op de bijlage van de RAV-lijst verschijnt.

Metingen in vier proefstallen

Vanaf het najaar van 2017 tot en met het najaar van 2018 worden er in vier proefstallen metingen gedaan om de werkelijke ammoniakuitstoot te bepalen. Verkoper Marty Menkhorst van HCI verwacht dat de metingen van de proefstallen aantonen dat de emissie lager ligt dan 8 kg per koe per jaar waardoor de vloer ook toepasbaar is bij nieuwbouw. Hij leidt dit af aan de bolling van het rubber in combinatie met de dichtheid van het rubber. De urine stroomt daardoor weg en vocht kan niet in het oppervlak trekken. "Hierdoor ontstaat er nagenoeg geen ammoniakontwikkeling op het rooster en komt de emissie alleen tot stand door uitstoot vanuit de mestput." De ronding en dichtheid van het rubber zijn niet specifiek meegenomen in de theoretische berekening van 9,4 kg kg ammoniak waardoor het rubber voorlopig alleen toepasbaar in bestaande stallen.

Met wiggen vastgeklemd

De rubberen toplaag wordt met wiggen in de mestspleet van het rooster geklemd. De maatvoering van het rubber kan worden afgestemd op elke balkbreedte en spleetbreedte zodat er altijd een goede mestdoorlaat blijft bestaan. De rubberen toplaag kost 75 euro per vierkante meter. Een standaard betonnen rooster kost 35 euro per vierkant meter waardoor de totale vloer op 110 euro per vierkante meter uit komt.

 

Agrabeton, oktober 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn