• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Het Kraamhuis gaat voor Beter Leven sterren

Minder grootschalig, groepshuisvesting én sterfte bij jonge biggen zijn enkele belangrijke aandachtspunten van dierenwelzijnsorganisaties als het om de zeugenhouderij gaat. Het Kraamhuis biedt mogelijkheden om hieraan tegemoet te komen.

03 KraamhuisHet Kraamhuis is ingericht voor de verschillende productiestadia van de zeug.

Biggensterfte is een belangrijk item in de huidige varkenshouderij. Dierenwelzijnsorganisaties vinden het veel te hoog. Varkenshouders krijgen het kengetal niet naar beneden vanwege de hang naar een steeds hogere biggenproductie. Het Kraamhuis biedt volgens onderzoekers mogelijkheden om meerdere vliegen in één klap te slaan. De ideeën achter Het Kraamhuis komen uit de koker van Wageningen University & Research. Het concept lijkt op de Rondeelstallen die de onderzoeksinstelling ongeveer tien jaar geleden ontwikkelde voor de pluimveehouderij.

Verschillende productiestadia

Het Kraamhuis is ingericht voor de verschillende productiestadia van de zeug: leefruimte voor de zeugen vóór het werpen, leefruimte voor de eerste dagen na werpen en het uitbreiden van leefruimte zodat zeugen en biggen met andere tomen kunnen socialiseren. Volgens dierenwelzijnsorganisaties blijkt uit onderzoek dat met meer ruimte en hokverrijking in de kraamhokken - inclusief het vroegtijdig laten socialiseren van verschillende tomen - biggen vitaler en veerkrachtig zijn zonder stress of agressief gedrag. Om stress en staartbijten te voorkomen zou de ontwikkeling van sociaal gedrag zeer belangrijker zijn, stelt de organisatie.

Praktische tussenoplossing

Het Kraamhuis zou een mooie oplossing kunnen zijn tussen de huidige varkenshouderij en de biologische varkenshouderij. Het welzijn van de dieren wordt omhoog gebracht naar het niveau van biologisch, maar de kostprijs zal niet stijgen naar het niveau van biologisch. Een groot deel van de hoge kostprijs van biologisch zit namelijk in de voerprijs. Wanneer er traditioneel gevoerd kan worden, hoeft de kostprijs niet flink te stijgen.

Beter Leven sterren

Doordat het welzijn van de dieren hoog is, zou het concept in aanmerking kunnen komen voor twee of driesterren van het Beter Leven-keurmerk. Ook is het concept te koppelen aan de ComfortClass-stal voor vleesvarkens. Evenals bij Het Kraamhuis is er bij dit houderijconcept gezocht naar een balans tussen economie en dierenwelzijn.

 

Meer informatie

Herman Vermeer, Wageningen University, (0317) 480 658

 

 

Agrabeton, mei 2017

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn