• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Hoogovenslak als grondstof voor cement

In Australië is een nieuwe techniek ontwikkeld om uit hoogovenslak een grondstof voor cement te winnen.

05 cement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In tegenstelling tot de gangbare technieken wordt hierbij geen water gebruikt. Ook is de CO2-uitstoot lager dan gebruikelijk. De techniek staat bekend onder de naam 'drogeslakgranulatie'.
Hoogovenslak is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van ruw ijzer in het hoogovenproces. Het kan worden gebruikt als grondstof voor hoogovencement. Gemalen gegranuleerde hoogovenslak kan in combinatie met portlandcement onder bepaalde voorwaarden ook direct in beton worden gebruikt.

Centrifugaalkrachten

De nieuwe techniek om deze hoogovenslak op te werken tot een grondstof voor cement is ontwikkeld door het Australische onderzoeksinstituut CSRIO. De gesmolten slak wordt met behulp van centrifugaalkrachten gescheiden in druppels. Door lucht in te blazen stollen deze druppels en ontstaan glasachtige korrels die zeer geschikt zijn voor gebruik in cement.
De opgewarmde lucht van 500 tot 600 °C wordt gebruikt voor drogen, voorverwarmen of stoomproductie, hetgeen veel energie bespaart. Daarnaast bespaart de techniek een aanzienlijke hoeveelheid water.

Commercieel inzet

Om de techniek verder te ontwikkelen is CSRIO een samenwerking aangegaan met het Chinese Beijing MCC Equipment Research & Design Corporation (MCCE). Daar zal worden bekeken of de techniek commercieel is in te zetten.

 

mei 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn