• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Innovatieve FlexiFlor voor bewaarloodsen

Met de FlexiFlor heeft Swaans Beton een nieuwe roostervloer ontwikkeld voor de beluchting en bewaring van akkerbouwproducten.

vorige

 

De vloer bevat twee innovaties. Ten eerste zijn de beluchtingsgleuven verdiept aangelegd zodat de bak van de shovel de vloer niet beschadigt bij het leeghalen van de loods. Daarnaast kunnen de gleuven voorzien worden van wisselende kunststof beluchtingselementen (AirSlot) waardoor er meerdere akkerbouwproducten op dezelfde vloer bewaard kunnen worden.
Traditionele roostervloeren voor bewaarloodsen zijn volledig vlak. Wanneer de loods wordt leeggehaald, gebeurt het regelmatig dat de shovelbak in een gleuf of op de rand van het rooster prikt, waardoor er een stuk beton van het rooster spat. Door de gleuven 2 mm lager dan het oppervlak te leggen, glijdt de shovelbak over de gleuven heen en beschadigt het rooster niet.

Speciale mal

Om de gleuven precies 2 mm verdiept te krijgen, heeft Swaans een speciale mal ontwikkeld. In de bodem van de mal zijn verhogingen van 2 mm aangebracht. Na het storten van het beton in de mal en het trillen, wordt het rooster gekeerd waarbij het beton onderin de mal de bovenkant van het rooster vormt. De kunststof beluchtingselementen worden later, wanneer de roostervloer wordt gelegd, handmatig in de roostervloer gedrukt.


Voor de beluchtingsgleuven heeft Swaans verschillende typen kunststof elementen ontwikkeld. Afhankelijk van het product dat bewaard wordt (aardappelen, uien, graan, etc.) kan de gleuf voorzien worden van een passend element. Deze zogenoemde AirSlot-elementen hebben 22 mm (6,7%), 17 mm (5,0%) of 2 mm (2,2%) doorlaat. De luchtdoorlaat en de manier van beluchten is verschillend per type element. Om de variabele gleufbreedte herkenbaar te maken voor akkerbouwers, heeft elk type een eigen kleur.

Aslasten en lengten

De opslag van akkerbouwproducten stelt hoge eisen aan de druklast van de vloer. Afhankelijk van een dynamische of statische belasting zijn de roostervloeren leverbaar met een maximale aslast van 11,5, 15 of 20 ton. De roostervloeren zijn leverbaar in elementen van 1,50 m tot 3 m lang. Alle roostervloeren hebben een standaardbreedte van 1,20 m en een dikte van 200 mm. De FlexiFlor zal vanaf ongeveer €52,50 euro per m2 verkrijgbaar zijn.

 

Lees ook

 

 

Agrabeton, mei 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn