• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Kavelpad met profiel van wiebertjes

Dam Beton heeft betonnen kavelpadplaten ontwikkeld met een wiebertjesprofiel. De platen zijn gewild als kavelpad maar ook als verharding rondom de stal.

vorige

Er is extra vraag naar kavelpaden nu zuivelbedrijven en de overheid streven naar meer koeien in de wei. Dam Beton heeft voor dit profiel gekozen vanwege de extra grip die de dieren ervaren. De uitsparing tussen de wiebertjes is 3 mm diep. Hierdoor blijft klei en zand niet langdurig in het profiel: al bij een kleine regenbui wordt het profiel schoongespoeld. De platen hebben betonsterkteklassen C50/60 en milieuklasse XA3 waardoor ze bestand zijn tegen mest. In de platen ligt een dubbele wapening van ø 8 mm.

3,25 m breed gangbaar

De meest gevraagde platen zijn die van 3,25 m lengte en 2,50 m breedte. Deze platen worden dwars achter elkaar gelegd zodat er een pad ontstaat van 3,25 m breed; voldoende voor gangbare trekkers en werktuigen. Ook de platen van 3,0 m bij 1,0 m worden regelmatig toegepast. In dat geval worden er twee sporen gemaakt waarbij de platen in de lengte worden gelegd met een tussenruimte van 1,5 m. Voordeel hiervan is dat er minder platen nodig zijn per strekkende meter kavelpad. Nadeel is dat de middenstrook tussen de platen onderhouden moet worden.

Leggen kavelpad

Voor het aanleggen van de kavelplaten adviseert de leverancier een puinfundering aan te brengen van 300 tot 400 mm dik met daarop 50 tot 100 mm rivierzand 0-4 mm. De platen (3.120 kg/stuk) kunnen met zuignappen gelegd worden vanaf de vrachtwagen bij levering. Ook bevatten de platen twee gaten zodat de agrariër de platen zelf kan (ver)leggen of de ruimte onder de plaat kan opvullen wanneer in de gebruiksfase blijkt dat de plaat losligt doordat de puin/zandfundering onvoldoende aansluit. Mits gelegd op een goede ondergrond, garandeert de leverancier een minimale aslast van 20 ton.

Lees ook:

325 m betonnen kavelpad aangelegd in één dag

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn