• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

'Kavelpad moet breder'

Aangezien veel melkveebedrijven groeien, moeten veehouders en betonleveranciers ook nadenken over een breder kavelpad.

03 kavelpad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De dienst voorziet een verdere groei van melkveebedrijven nu het melkquotum is afgeschaft. Om de klauwen van koeien gezond te houden is een breed kavelpad noodzakelijk, waar de dieren de ruimte hebben om ongestoord te lopen. Koeien die op een druk kavelpad lopen, hebben eerder last van klauwhoornaandoeningen, zoals zoolzweren en witte lijnproblemen, stelt de GD.

3,5 tot 4 m breed

De breedte van het kavelpad wordt extra actueel nu zuivelbedrijven actief sturen op weidegang voor koeien, waardoor er meer grote koppels geweid gaan worden. Nu het nieuwe weideseizoen is begonnen, wijst de GD op het belang van een voldoende breed kavelpad. Als richtlijn stelt de dienst een kavelpad voor van 3,5 tot 4 m voor een koppel van 150 melkkoeien. Ook moeten veehouders scherpe bochten en nauwe doorgangen zien te voorkomen.
Menno Holzhauer van de GD: “Een goed kalvelpad hoort bij goed koeienmanagement. Minder competitie en een vlotte doorstroming zijn essentieel voor de klauwgezondheid van melkkoeien.” Holzhauer verwijst ook naar onderzoek gedaan in Nieuw-Zeeland. Daar adviseren wetenschappers nog ruimere maten. Een kudde tot 120 dieren zou moeten beschikken over een kavelpad van 5,5 m. De GD is voorlopig nog iets voorzichter in zijn advies. “We laten veehouders wennen aan bredere maten, maar uiteindelijk moeten we daar wel naar toe.”

Platen naast elkaar

Betonleveranciers met kavelpaden in hun assortiment beschikken niet over dergelijke brede betonplaten. Wel zeggen ze altijd voor een oplossing te kunnen zorgen door twee platen naast elkaar te leggen of door platen te draaien (3,25 m lengte bij 2,50 m breedte wordt 3,25 m breedte bij 2,50 m lengte). Veel groter maken van de huidige platen ligt volgens leveranciers niet voor de hand. Een plaat van 3,25x2,50 weegt als snel 3 ton. Nog breder maken is wat betreft vervoer over de weg en plaatsing met zuignappen minder ideaal.

 

mei 2015

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn