• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Lichtgevende vreetplaats voor melkkoeien

Schippers Bladel heeft een lichtgevende vreetplaats ontwikkeld voor melkkoeien en rosévleeskalveren.


De lichtgevende vreetplaats ontstaat wanneer de betonnen strook vóór het voerhek afgewerkt wordt met een speciaal samengestelde fluorescerende coating. Schippers Bladel heeft de coating als proef toegepast op een praktijkbedrijf. De toeleverancier gaat onderzoeken of de voeropname van koeien hoger is wanneer ze ’s avonds en ’s nachts kunnen vreten van een lichtgevende vreetplaats. In theorie zou een lichtgevende vreetplaats de voeropname kunnen stimuleren omdat koeien en kalveren nieuwsgierige dieren zijn.

In het onderzoek moet vooral naar boven komen of de dieren daadwerkelijk meer voer vreten en of dit verschijnsel van tijdelijke of blijvende aard is. Volgens een woordvoerder van Schippers Bladel zou het mooi zijn als de coating voor een blijvende hogere voeropname zorgt. Maar ook als het tijdelijk is, kan deze ontwikkeling interessant zijn. “Denk bijvoorbeeld aan rosévleeskalveren. Die komen op het bedrijf als ze enkele maanden oud zijn. Met een goede voeropname in de eerste week na aankomst op het kalverbedrijf, verloopt de opstartperiode soepeler.”

 

Lumi Coating

Schippers Bladel brengt de fluorescerende coating op de markt onder de naam Lumi Coating. Deze  bestaat uit twee componenten (hars en een verharder) en wordt in één laag aangebracht op het betonnen oppervlak. Lumi Coating geeft een geel groene kleur. In stallen met ruim daglicht geeft de coating gedurende de hele avond en nacht licht af. De coating is gebaseerd op de al bestaande egalisatiecoatings van Schippers die de voeropname verhogen (ten opzichte van een niet gecoate vloer) met 2 kg per melkkoe per dag.
Van een gecoate vloer vreten koeien meer omdat het betonnen oppervlak niet aangetast wordt door de zuren uit het ruwvoer. Beschimmeld voer in de oneffenheden behoort tot het verleden en de smaak van het voer blijft goed. Schippers Bladel is een leverancier van veebenodigdheden en coatings voor vloeren.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Agrabeton Nieuwsbrief


Agrabeton

Agrabeton Nieuwsbrief publiceert artikelen over duurzaam bouwen in de agrarische sector, speciaal gericht op toepassingen van beton. Meld u aan en ontvang Agrabeton achtmaal per jaar.

Aanmelden