• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Luchtkussen op stal voor rosévleeskalveren

De familie Fluitman in Radewijk (Ov) heeft een stal gebouwd voor rosévleeskalveren. De kelders, vloeren, voergangen en zijwanden zijn van beton. Meest bijzonder aan de stal is echter het dak: tussen twee afzonderlijke kunststof membranen wordt lucht geblazen. Het dak isoleert terwijl er volop daglicht naar binnen kan. Fluitman fokt kalveren op voor andere vleeskalverhouders. Met de bouw van twee identieke stallen van ieder driehonderd kalveren, kan hij de dieren nu zelf afmesten. Het spaart de dieren transport waardoor het welzijn verbetert. De stallen samen zijn 32 m breed en 50 m lang.

vorige

 

Lichtdoorlatend

Met de keuze van het dak is Fluitman uniek. Geen enkele andere veehouder heeft tot dusver zo'n dakconstructie. Leverancier ID Agro geeft met deze innovatie een extra dimensie aan een stal omdat het gehele dak lichtdoorlatend is en het zo lijkt of de dieren buiten staan. Het onderste membraan is wit, het buitenste is donker en houdt de scherpe zonnestralen tegen zodat het in de stal niet te warm wordt. Het daksysteem met twee afzonderlijke membranen is afkomstig uit Finland. Een compressor blaast lucht tussen de membranen en houdt de druk op 1,5 bar. Om tijdens de winterdagen voldoende lucht tussen de membranen te houden is een hogere druk vereist, namelijk 2,5 bar. Wanneer de lucht tussen de membranen zit, krijgt het dak een opvallende vorm die voldoet aan de eisen van de welstandcommissie voor het uiterlijk van een zadelkap.

Geheel onderkelderd

De stal is geheel onderkelderd. Op de kelderwanden liggen betonnen roosters. Het achterste deel van de roosters is voorzien van een rubberen mat. Dit geeft de kalveren extra ligcomfort. Doordat de kalveren achterin het hok gaan liggen, wordt er ook veel minder op de staarten gestaan dan wanneer een kalf vooraan in het hok ligt bij de drukbezochte voerbak. De voerbak bestaat uit een prefab betonelement met opstaande zijkanten. Hierdoor kan het voer niet op de roosters belanden. De zijwanden van de stal zijn van prefab betonnen elementen die aan de buitenkant voorzien zijn van zwarte platen. Deze platen vormen een geheel met het donkere dak en voldoet daarmee aan de eisen van de welstandcommissie om de stal niet op te laten vallen in het landschap.

Grote groepen

Familie Fluitman hanteert een grote groepsgrootte voor de kalveren met extra ruimte per dier. Grote groepen en veel vierkante meters per dier zijn volgens de kalverhouder eisen die de consument steeds belangrijker vindt. In plaats van de gebruikelijk 1,8 m2 per kalf, krijgen de dieren hier 2,0 m2 per kalf. Daarbij bestaat een hok uit vijftien dieren; dubbel zoveel als gebruikelijk.

 

mei 2016

 

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn