• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

MeadowFloor benadert perfecte combinatie

De nieuwe MeadowFloor van Proflex voor melkkoeien bestaat uit een combinatie van beton en rubber. De hoeven van koeien slijten terwijl de dieren toch het comfort van rubber ervaren.


Hoe kunnen we een vloer maken die comfort geeft aan koeien, die zorgt voor een natuurlijke slijtage van de hoeven, die een lage emissiefactor heeft en tóch een maximale mestdoorlaat. Met deze uitgangspunten in het achterhoofd heeft de nieuwe betonleverancier Proflex (ontstaan vanuit het oude Veld-V Beton, waarbij de producten voor de varkenshouderij worden vervaardigen door Swaans Beton) de MeadowFloor ontwikkeld.

Roosterbalk van 139 mm

De vloer is bedacht vanuit standaard betonnen roosterbalken met daarop geprofileerde blokjes. Rondom de blokjes ligt rubber. De blokjes houden het rubber op zijn plaats en zorgen voor de natuurlijke slijtage van de hoeven. Op het loopgedeelte is elke roosterbalk 139 mm breed. Onderaan is de ruimte tussen twee betonbalken 102 mm. Deze omgekeerde V-vorm zorgt ervoor dat mest altijd goed tussen de roosters verdwijnt naar de mestput.
Het rubber is ongeveer 20 mm dik en heeft afvoergootjes van 10 mm breed, die dwars over de roosterbalk lopen. De gootjes hebben naar de zijkant toe een afschot van 6 procent. Hierdoor loopt de urine makkelijk weg. In de mestspleet van 40 mm kan een kunststof klep geplaatst worden die zorgt voor emissiebeperking.

Berekende emissie 6 kg NH3

De MeadowFloor is berekend op een ammoniakemissie bij opstallen van 6 kg NH3 per koe per jaar. Er zijn ondertussen vier proefstallen verkocht. De leverancier wacht nu op de definitieve goedkeuring voor plaatsing op de RAV-bijlage. De emissiearme vloer zal 110 euro per m2 gaan kosten, exclusief BTW. Voorlopig levert het bedrijf het rubber in de kleur zwart omdat de kleur groen meerkosten met zich meebrengt.
Commercieel directeur Mark Thomassen verwacht dat het vloersysteem ook interessant is voor renovatiestallen. De MeadowFloor kan immers ook op bestaande betonroosters gemonteerd worden om zo bestaande stallen emissiereducerend te maken. Het bedrijf heeft al ervaring opgedaan met het opschroeven van de blokjes op bestaande roosters. Thomassen doet nu proeven met het verlijmen van de blokjes. De blokjes die hiervoor gebruikt worden, zijn gemaakt van composiet beton.

 

Maart 2015


Delen:
FacebookTwitterLinkedIn