• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Meer vraag naar betonnen hokafscheiding varkens

De vraag naar betonnen hokafscheidingen voor varkens neemt toe. Brandveiligheid, schaalvergroting en duurzaamheid spelen daarbij een rol.

03 Hokafscheiding 660Betonnen hokafscheiding populair vanwege brandveiligheid en duurzaamheid.

Varkenshouders die ervaring hebben met betonnen hokafscheidingen, en nieuwbouw plegen, kiezen opnieuw voor beton. Varkenshouders die ervaring hebben met kunststof hokafscheiding en nieuwbouw plegen, kiezen steeds vaker voor beton. Leveranciers van betonnen hokafscheidingen merken dit jaar een grote toename van klanten die kiezen voor beton.

Brandveiligheid

Er worden twee hoofdredenen genoemd waarom varkenshouders voor beton kiezen. De eerste is de verhoogde aandacht in de veehouderij voor brandveiligheid. Beton is onbrandbaar en rookt niet bij brand. Voor kunststof materialen zijn deze eigenschappen moeilijker te realiseren. De tweede reden is schaalvergroting. Hoe meer vierkante meter hokafscheiding een varkenshouder nodig heeft, hoe concurrerender het materiaal beton wordt.

Lagere premie

Verzekeraars onderschrijven verder het belang van beton voor het bouwen van een brandveilige stal, al is de hokafscheiding niet het enige dat telt. Ook de muren en vooral het dak bepalen in welke mate een stal gevoelig is voor brand. Wel is het zo dat de verzekeringspremie lager is wanneer de stal van een goed dak is voorzien en muren en hokafscheidingen van beton zijn.

Ook hygiënisch

Er is nog een reden waarom betonnen hokafscheidingen een goede keuze zijn, en dat is de hygiëne. Kunststof heeft de naam dat het sneller schoon is dan beton. Maar dat is slechts visueel. Betonnen hokafscheidingen van een goede betonkwaliteit zijn zeker zo hygiënisch.

Deurtjes in afscheiding

In Oirlo (L) bouwde de familie Frederix dit jaar een nieuwe vleesvarkensstal voor 6.100 dieren. Vanwege de duurzaamheid en kleinere risico's bij brand, koos ze bewust voor betonnen hokafscheidingen. De stal heeft 32 identieke afdelingen met zestien hokken per afdeling. In elk hok zitten twaalf varkens. Door het openzetten van deurtjes in de hokafscheiding kunnen er ook grote groepen gecreëerd worden.

Lees ook:

Anders Beton introduceert verwarmbare vloer

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn