• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Mini-melkfabriek verbindt boer met consument

Melkveestalautomatiseerder Lely heeft een mini-melkfabriek ontwikkeld die op het erf de melk kan verwerken per koefamilie of koespecifieke samenstelling. De mini-fabriek met de naam de Orbiter is de ultieme manier om consumenten te verbinden met de boerderij.

5-OrbiterArtist impression van de mini-melkfabriek bij de melkveestal ( (c) Lely)

 

In het Brabantse Udenhout is de eerste mini-fabriek in gebruik genomen op de biologische boerderij van de familie Van Roessel. Tijdens het melken in de melkrobot kan de melk gesepareerd worden op bijvoorbeeld samenstelling of koefamilie. Melk verdwijnt dan niet meer in één grote melktank, die op de melkfabriek verder wordt gemengd met melk van veel andere boeren.

Dagverse melk per koefamilie

Kwark, boter en vooral kaas worden nu ook al op boerderijen gemaakt. Maar dagverse melk met koe- en boerderijgebonden eigenschappen is nieuw. De automatiseerder boort hiermee een nieuw marktpotentieel aan. De melk wordt verkocht in zevenhonderd filialen van Albert Heijn onder het merk Mijn Melk. Op het etiket van de fles is terug te vinden van welke koefamilie de melk afkomstig is. Er staat melk in het schap van vier families: de Cootjes, Kitty's, Aukjes of Moevchens. Op de website www.mijnmelk.nl kunnen consumenten kennismaken met de koefamilies en de specifieke eigenschappen opzoeken.

Verwerking op melkveebedrijf

De Orbiter past op bedrijven met twee tot vier melkrobots en wordt turnkey opgebouwd op het melkveebedrijf. Het is een gesloten systeem. De melk wordt met een lage snelheid van de melkrobot naar de koeling getransporteerd zodat de kwaliteit van de melk bewaard blijft. Na het terugkoelen van de melk tot 4 C gaat de melk verder voor verwerking op de boerderij tot een specifiek eindproduct of naar de reguliere koeltank voor transport naar de melkfabriek.

Kortere keten, meer waarde

De melk die ter plekke wordt verwerkt, krijgt eerst een warmtebehandeling tot 55C waarna de room gesepareerd wordt. Vervolgens wordt de melk gehomogeniseerd en gepasteuriseerd op 75C. De room gaat naar een speciale roompasteuriseur. Verschillende tanks vangen ten slotte de verschillende eindproducten op waarna de melkproducten gebotteld worden op het melkveebedrijf, klaar om naar de winkel te gaan. Melkveehouder Van Roessel vindt het een voordeel dat er verschillende stappen uit de keten gehaald worden zodat er meer waarde overblijft voor de melkveehouder.

Zie ook:

Website van Lely

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn