• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Nieuwe Kipster-stal pakt ook fijnstof aan

Half september is de Kipster-stal geopend. Deze kippenstal herbergt verschillende innovaties, onder andere op het gebied van reductie van fijnstof.

vorige

De revolutionaire stal in Venray heeft drie sterren gekregen voor het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming en voldoet aan de criteria van Milieukeur. Volgens de initiatiefnemers is de Kipster-stal de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld. Met name de innovaties op het gebied van fijnstof zijn interessant voor de pluimveesector.

Pluimveebedrijven stoten meer fijnstof uit dan andere veehouderijbedrijven. Door het Europese verbod op legbatterijen zijn pluimveehouders overgegaan op diervriendelijkere scharrel- en uitloopstallen. Het gevolg hiervan is dat er meer fijnstof geproduceerd wordt en omwonenden van een pluimveebedrijf een grotere kans hebben op infecties, waaronder longontsteking.

Ionisatie stallucht

Verspreid in de centrale binnentuin van de Kipster-stal hangen acht Aspra Agro-units. Via ionisatie halen deze apparaten fijnstof uit de stallucht. Leverancier Smits Agro heeft deze luchtreiniger speciaal ontwikkeld voor de agrarische markt. De units verwijderen stof en micro-organismen die onder andere op de stofdeeltjes leven. Het stof komt in een zak onderin de unit terecht en de lucht komt na zuivering weer gewoon beschikbaar voor de dieren. De acht luchtreinigers vangen ongeveer 40 procent van het stof weg. Vooral het grove fijnstof wordt weggevangen (80%). Het ultrafijne stof wordt voor een kwart weggevangen.

Filtering stallucht

Achterin de stal zijn vier stoffilters van Inno+ geplaatst. Dit bedrijf is onderdeel van de wereldwijde stalinrichter Big Dutchman. Een deel van de stallucht wordt door de stoffilters gezogen. Een ander deel gaat door droogtunnel van de mest waar het vervolgens wordt gefilterd in één van de zes stoffilters die daar zijn geplaatst. 99 procent van alle fijnstof wordt op deze manier uit de lucht gehaald. Ook wordt de lucht ontdaan van toxinen (99%) en geur (39%).

Halvering in tien jaar

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij gaat de twee zuiveringssystemen testen. Fijnstof is op dit moment het belangrijkste item in de pluimveehouderij als het gaat om bedrijfsontwikkeling. De uitstoot in bestaande stallen moet op aandringen van de overheid de komende tien jaar halveren. Nieuwe stallen moeten de uitstoot met 70 procent verminderen ten opzichte van de huidige uitstoot van fijnstof. Het ministerie van Economische Zaken heeft voor de komende vier jaar 1,6 miljoen euro uitgetrokken om nieuwe systemen te ontwikkelen voor de pluimveesector.

Afzet via Lidl

In de Kipster-stal (zie de link hieronder) leven 24.000 hennen. De eieren worden zonder tussenhandel direct afgezet aan supermarketen Lidl. De Aspra zuiveringsunits Bomen in bakken en boomstronken bootsen een natuurlijke omgeving na in de Kipster-stal.

 

Meer informatie

- Revolutionair nieuwe boerderij voor legkippen (Agrabeton juni)

 

Agrabeton, 9 oktober 2017

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn