• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Nieuwe NEN-norm verkleint risico stalbrand

Onlangs is de nieuwe versie van NEN 6079 gepubliceerd. Deze norm bepaalt de voorwaarden voor grote brandcompartimenten zoals stallen groter dan 2.500 vierkante meter.

01-brand-3-(foto-Bert-Kamp)-660x440Kortsluiting bij elektrische installaties is een van de belangrijkste oorzaken van stalbranden. (foto Bert Kamp)

De publicatie volgt op het ontwerp van de nieuwe normen die vorig jaar zijn gepubliceerd. De aangescherpte voorschriften gelden in eerste instantie voor stallen voor runderen, varkens en pluimvee maar kunnen ook geëist worden voor de huisvesting van andere dieren zoals geiten en kalkoenen.

Elke vijf jaar keuring

Eén van de eisen is dat nieuwe stallen groter dan 2.500 vierkante meter voortaan eenmaal in de vijf jaar gekeurd moeten worden op brandveiligheid. Verder moeten kabels van installaties op een onbrandbare ondergrond worden aangebracht en moeten kabels beschermd worden door middel van draadgoten zodat ongedierte geen schade kan aanrichten.

Onbrandbare ondergrond

Ook verlichting moet gemonteerd worden op een onbrandbare ondergrond en elektromotoren dienen voorzien te zijn van een beveiliging tegen oververhitting. Werkzaamheden in de stal zoals lassen en slijpen moeten zoveel mogelijk verricht worden in een aparte werkplaats die van de stal gescheiden is. Aanscherping van NEN 6079 was wenselijk gezien de toename van het aantal stalbranden.

Lees ook

 

Agrabeton, mei 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn