• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Nieuwe stal voor melkgeiten en opfokgeiten

Om een bedrijf toekomstbestendig te houden, is groei noodzakelijk. De familie Smolders bouwt daarom een nieuwe stal voor 500 melkgeiten en 450 opfokgeiten.



In Westerhoven (NBr) breiden Bart en Geertje Smolders hun geitenhouderij uit van 800 naar 1.300 melkgeiten. Hiervoor heeft de familie een nieuwe stal met luchtwasser gebouwd waarin zij de extra 500 geiten kan houden. Ook heeft de familie Smolders in deze stal nog ruimte voor 450 opfokgeiten. In een andere loods op het erf houden ze nu 300 opfokgeiten. Deze dierplaatsen verdwijnen en de stal wordt omgevormd tot schuur. De geitenhouders hebben voor deze oplossing gekozen omdat uitbreiding van het bedrijf alleen kan door het plaatsen van een luchtwasser. Door hun opfokgeiten in de nieuwe stal met luchtwasser te huisvesten, blijft het bedrijf binnen de grenzen wat betreft ammoniakuitstoot.

Stal in twee delen

De nieuwe stal is 59 m lang en 27,5 m breed. Een muur van 1,60 m hoog over de volledige lengte van de stal, splitst de stal in twee delen. Aan de linkerkant is een voergang met aan weerszijden strohokken voor de opfokgeiten, aan de rechterkant is een voergang met aan weerszijden strohokken voor de melkgeiten. De vloer en wanden van de strohokken zijn in het werk gestort (betonsterkteklasse C20/25, milieuklasse XA3). De wanden boven peil (scheidingswand midden in stal, zijgevels en voor- en achtergevel tot 3 m hoog) zijn van prefab betonelementen.

Voorpoten op plateau

De strokhokken zijn verdiept aangelegd. Het strohok van de melkgeiten is 0,6 m diep en dat van de opfokgeiten 0,45 m. Smolders start met een laag van 100 mm stro en strooit elke dag vers stro bij. Tweemaal per jaar mest hij de strohokken uit. Om de melkgeiten en opfokgeiten makkelijk te laten eten, bevat de scheidingsmuur tussen het strohok en de voergang een plateau van 0,10 m breed. Hier kunnen de geiten met hun voorpoten op staan om te vreten. De entree van de strohokken is aan één kant schuin aangelegd zodat de geitenhouder met zijn shovel makkelijk in en uit de pot kan rijden om het stro te verwijderen.

Monolitisch afgewerkt

Beide voergangen in de stal zijn monolitisch afgewerkt. Vóór het voerhek is een coating aangebracht op de vloer zodat het oppervlak van de betonvloer niet wordt aangetast door zure voerresten.

 

Juli 2015

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn