• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Oktober subsidieaanvraag indienen voor welzijnsvloeren

Minister Carola Schouten heeft de investeringsregeling voor welzijnsvloeren in de kalverhouderij goedgekeurd. In oktober 2018 kunnen ondernemers hun aanvraag indienen.

Schouten stelt 7,5 miljoen euro beschikbaar voor welzijnsvriendelijke, zachte vloeren. 40 procent van de investering die kalverhouders doen, wordt vergoed uit deze geldpot. De subsidie is zowel voor het zachte vloerelement als eventueel de nieuwe ondervloer; hout of beton inclusief eventuele onderslagbalken.
De aanschaf van een welzijnsvriendelijke stalvloer moet plaatsvinden na de datum van indiening van de aanvraag tot subsidieverlening en binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening. De betaling, levering en installatie van een de welzijnsvriendelijke stalvloer moet plaatsvinden binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening.

05-welzijnsvloer-660x440Er is 7,5 miljoen euro beschikbaar voor welzijnsvriendelijke, zachte, vloeren.

Oktober indienen

Vanaf 1 juli jl. is de regeling officieel. Kalverhouders kunnen alleen in oktober de aanvraag indienen. Deze aanvraag moet voorzien zijn van een offerte en een plattegrond van de stal. Na een beoordelingstijd van maximaal drie maanden, komt RVO met een beoordeling. Bij een positief advies heeft een kalverhouder maximaal twee jaar de tijd om de investering uit te voeren.
Welke vloeren in aanmerking komen voor de investeringsregeling hangt af van drie onderdelen, te weten: duurzaamheid van de toplaag, comfort en hygiëne. Leveranciers moeten de vloeren aanbieden aan het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) die een duurzaamheidstoets uitvoert.

Indrukbare vloer

Ook moet de vloer 3 mm indrukbaar zijn. De indrukbaarheid is een belangrijke parameter voor de slipvastheid en beloopbaarheid van de vloer. De toplaag moet ook bestand zijn tegen gangbare reinigings- en ontsmettingsmiddelen en de fabrikant moet een gebruiksadvies meeleveren voor het verantwoord toepassen van een hogedrukreiniger.
Om de kalveren een droge ligplaats te bieden, en bevuiling van het dier met mest te voorkomen, moet de vloer bol of enigszins aflopend naar de roosterspleten zijn. Fabrikanten moeten daarbij ten minste vijf jaar garantie geven op slijtage, productiefouten en beschadigingen die op kunnen treden bij normaal gebruik.

Download hier de publicatie in de Staatscourant.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn