• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Open taludbeton met 100% gerecycled toeslagmateriaal

In opdracht van het Waterschap Vechtstromen heeft Negam drie vistrappen aangelegd met een open structuur, waarin 100 procent gerecycled toeslagmateriaal is verwerkt. De vistrappen liggen in de Bolscherbeek bij het Overijsselse St. Isidorushoeve.

vorige

 

Open taludbeton

Beton Bewust-keurmerkhouder Betoncentrale Twenthe ontwikkelde samen met Negam en het waterschap het open taludbeton (TBMOS). Er is gebruik gemaakt van gereycled betonpuin met een diameter van maximaal 4-32 mm. Omdat er geen fijn toeslagmateriaal is verwerkt, heeft het betonmengsel een open structuur dat gedeeltelijk waterdoorlatend is. Er kan zowel water van de onderkant als zijkant door de constructie sijpelen.

Machinaal verwerkt

Normaal worden voor de toepassing in taluds breukstenen gebruikt met een diameter van ongeveer 200 mm. Deze stenen worden met leimortel vastgelegd. Het is een arbeidsintensief werk, daardoor duur, en voldoet niet zonder meer aan het Bouwbesluit. Voor goedkeuring moet een geschiktheidsonderzoek worden uitgevoerd wat extra kosten met zich mee brengt.

Het taludbeton voldoet wel aan het Bouwbesluit. Het beton is met een kraanbak op het talud aangebracht en daarna handmatig verwerkt. Dit is een zware klus omdat het beton door de grove delen niet erg visceus is.

Het eindresultaat heeft een natuurlijke en robuuste uitstraling die naadloos aansluit op de natuurlijke omgeving. Het mooie van dit product is ook dat het kan worden ingezaaid met zand en graszaad waardoor het al snel een groene natuurlijke uitstraling krijgt.

Een praktisch voordeel van dit betonmengsel is dat het prima in een natte omgeving verwerkbaar is. Hierdoor kan bespaard worden op bronbemaling. Dit spaart kosten en tijd. In de verre toekomst kan het materiaal volledig worden gerecycled en opnieuw worden hergebruikt.

Prefab betonelementen

De vistrappen in de Bolscherbeek zijn afgewerkt met prefab betonelementen zodat de vissen zigzaggend het hoogteverschil kunnen overwinnen.

 

Agrabeton Nieuwsbrief, september 2016

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn