• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Pluimveestal wordt kalverstal

Peter Jan Huls heeft in Jipsingboertange (Gr) zijn vleeskuikenstal verbouwd tot vleeskalverstal. Om de verbouwingskosten niet te hoog op te laten lopen, bouwde hij een ondiepe mestkelder op de bestaande stalvloer.

vorige

De combinatie 150 hectare akkerbouw, 300 rosékalveren en 40.000 vleeskuikens is volgens Peter Jan Huls niet ideaal. Vooral de combinatie akkerbouw/kuikens is lastig. Op bepaalde momenten vragen de kuikens veel aandacht en als tegelijkertijd van alles op het land moet gebeuren, loopt het ergens mis. "De arbeidspieken zijn te grimmig. Als het bij de vleeskuikens goed loopt, is het top. Als het tegen zit, is het flop." Voor Huls was dit de reden om de kuikens om te wisselen tegen 480 jonge rosés, zodat hij nog maar twee bedrijfstakken heeft.
Maar een kuikenstal verbouwen tot kalverstal is makkelijker gezegd dan gedaan. Een kuikenstal heeft geen mestkelder maar een grote vlakke vloer. Wel heeft de stal voorin - over de volledige breedte - een smalle verdiepte kelder van 1 m diep. Hierin kan 35 kuub mest opgeslagen worden. De stal heeft verder twee voergangen van 4 m breed en drie rijen met elk elf hokken voor de kalveren.

Muurtjes gestort

Als eerste heeft de Groninger op de vlakke stalvloer 0,40 m hoge muurtjes gestort: aan weerzijden van beide voergangen en tegen elke zijmuur. Op deze muurtjes zijn betonnen roosters gelegd. De voergangen heeft hij ondertussen opgehoogd met zand. Na vlak maken en aantrillen is hierop een gewapende betonvloer aangebracht van 140 mm dik die belast kan worden met een trekker of shovel voor het voeren van de dieren.
Vóór in de stal heeft Huls boven de bestaande verdiepte kelder een 30 cm dikke vloer gestort, en hierin meerdere grote gaten geboord van 40 cm doorsnede. Een mestschuif glijdt straks onder de roosters door en stort de mest door de gaten in de verdiepte put.

Wekelijks leegzuigen

De eerste weken dat de kalveren op het bedrijf komen, zal de verdiepte put wekelijks leeggezogen moeten worden. Wanneer de dieren richting de acht maanden gaan, zal de put om de dag geledigd moeten worden. De mest gaat voorlopig naar een mestsilo in de buurt. Komend jaar wil Huls een betonnen mestsilo bouwen op zijn eigen erf van 1.500 kuub. De mest pompt hij dan automatisch vanuit de verdiepte kelder naar de nieuwe mestsilo toe.
Punt van aandacht is de hoogte van de zijgevel. Doordat er een ondiepe put is gemaakt op de bestaande stalvloer, is de ruimte tussen rooster en bovenkant zijgevel slechts 1,95 m. Huls hoopt dat het hoog genoeg is zodat de kalveren niet aan de dakisolatie kunnen komen.

Lees ook:


Agrabeton, juni 2018

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn