• Menu
  • Zoek
  • Login

Agrabeton

Duurzaam bouwen in agrarische sector

Poriënvrije vloeren en wanden in HyCare melkveestal

Op 14 juni jl. heeft melkveehouder Jos Seuntiëns uit Knegsel (NBr) de eerste HyCare-melkveestal officieel in gebruik genomen. Met een kiemarme stal wil hij de gezondheid van de dieren verhogen en ziekten voorkomen.

Er gaan vier principes schuil achter de HyCare-stal voor melkvee: poriënvrije vloeren en wanden, een kiemarme leefomgeving, schoon en kiemvrij drinkwater en een structurele bestrijding van ongedierte. HyCare is een concept van MS Schippers, ontwikkeld voor de varkenshouderij, om de bacterie- en virusdruk te verlagen en het antibioticagebruik naar beneden te brengen. De acht jaar oude stal van Seuntiëns is de eerste melkveestal waarin dit principe is toegepast.

02-Hycare-660x440Er gaan vier principes schuil achter de HyCare-stal voor melkvee: poriënvrije vloeren en wanden, een kiemarme leefomgeving, schoon en kiemvrij drinkwater en een structurele bestrijding van ongedierte.

Reinigen en desinfecteren

De betonnen vreetruimte van de koeien, inclusief de betonnen muurtjes onder het voerhek, zijn van een coatinglaag voorzien. Voerresten kunnen niet het beton indringen waardoor broei en ongewenste bacteriegroei wordt tegengaan. Ook de ziekenboeg en de behandelruimte - waar koeien worden behandeld tegen klauwaandoeningen - zijn gecoat. De ruimte is hierdoor eenvoudig te reinigen en te ontsmetten zodat infectieuze ziekteverwekkers zich niet verder kunnen verspreiden.
Als de koeien de melkrobot verlaten, lopen ze over een mat met een klauwverzorgend product erin. Dit product wordt automatisch vier keer per dag in de mat gepompt. Daarnaast wordt de sleuvenvloer in de stal twee keer in de week bespoten met een reinigingsmiddel. Ook de waterbakken worden twee keer per week volledig gereinigd. Het water wordt tevens behandeld met een antibacterieel middel zodat koeien altijd fris water drinken en de vertering niet wordt verstoord. Weerbare koeien zijn immers minder vaak ziek.

Ziektekiemen weren

Tot slot vindt er structureel bestrijding van vliegen en knaagdieren plaats zodat de kans op ziekteoverdracht wordt teruggedrongen. Alle deuren zijn volledig gesloten en voor de luchtinlaat hangen twee typen gaas. Het eerste gaas is om de wind tegen te houden, het tweede om vogels te weren. Wanneer het windbreekgaas bij warm weer wordt opgerold, voorkomt het tweede gaas dat er vogels op stal kunnen komen. Alles wordt in het werk gesteld om ziektekiemen te weren.
De stal is daarom ook alleen te bezoeken via een hygiënesluis. In de melkveehouderij is dit niet gebruikelijk maar Seuntïens ziet er de voordelen van in. Volgens hem is een melkveehouder vaak bezig met 'brandjes blussen' als het op ziekten aan komt: "Wij proberen de kiemdruk omlaag te brengen."

Lees ook:

 

Agrabeton, juni 2018

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn